Helyi életstílus

2024.02.26. 19:30

Tázi küzdelmét támogatják sporttársai is

Az edzőterem, ahova betegségét megelőzően járt, összefogott Bobály Anasztázia gyógyulásáért, illetve felépülésének megkönnyítéséért. A felgyői Tázi – ahogy ismerősei, sporttársai becézik – december óta súlyos betegséggel küzd.

Darók József

Az erő és edzőtársai Tázival vannak. Fotó: DM

A 14 éves Bobály Anasztázia Felgyőn él, de a Nagyboldogasszony iskola és az egyik edzőterem, a Sun Gym révén Csongrádhoz is kötődik. sajnálatosan december óta sem az iskoláját, sem a sportlétesítményt nem látogathatja. Mint nemrégen lapunk is beszámolt róla, az életvidám, mosolygós lány élete tavaly decemberben drámaian megváltozott. A jelenleg az egyik legsikeresebben kezelhető hematológiai tumoros megbetegedést, Hodgkin limfomát diagnosztizálták nála, januárban már kemoterápiás kezelései zajlottak Szegeden. Amikor édesanyja a Tegyünk a Leukémiás Gyermekekért és Betegekért Közhasznú Alapítványhoz fordult, rengetegen megmozdultak, és gyűjtés indult a kislány számára az otthoni, illetve kórházi tanuláshoz nélkülözhetetlen laptopra és szemüvegre. 

A napokban a konditeremben is felhívást tettek közzé a náluk edző Tázi támogatására.

 

A tudomásunkra jutott, hogy egy, az edzőtermünkben edző fiatal lány olyan betegséggel harcol, amilyenbe mi belegondolni is nehezen tudunk. Ez a betegség nem más, mint a hodgkin limfoma. Ezt a harcot egyedül fogja megnyerni, mi pedig egy emberként, de több százan fogjuk innentől a kezét. Többször említettük már, hogy ez nemcsak egy edzőterem, ez a mi közösségünk, és mindenkiért felelősséggel tartozunk. Ma összeültünk Tázival, és első lépésként szeretnénk megvásárolni egy otthon is használható szobakerékpárt, aminek az árát egy nyílt nap napijegyes bevételéből, illetve kiegészítve fogjuk eljuttatni hozzá 

– fogalmazta meg a terem tulajdonosa, Kádár Márkó. Az első ilyen napnak február 26-át jelölték ki.
Hétfőn, a nyílt napon mindenkit vártak edzeni egy napijeggyel, az ország bármely pontjáról – állt a felhívásban, amihez a terem tulajdonosa motivációként még megtoldotta ezzel a Tázinak szánt üzenettel: ezt a harcot egyedül kell megvívnod, de mi itt vagyunk veled. 

A bejáratnál napijegy vásárlásával lehetett adakozni a kislány számára, és gyűltek is a sportolók adományai, a terem tulajdonosa azonban szerényen háttérben kívánt maradni, mondván, nem róluk kell, hogy szóljon az ügy. Egy köszönés erejéig Tázi is tiszteletét tette a helyszínen, de tényleg csak ennyi időre. Édesanyja, Lovas Mónika érdeklődésünkre elmondta, a kislány egészségi állapota miatt jelenleg nem mehet emberek közé, például nagyobb üzletbe, és csupán 10-15 percet tud talpon maradni, nagyon fáradékony, sokat kell pihennie. 

Ma voltunk kórházban, elfogadható volt a vérképe, ezért csütörtökig hazaengedték, akkor kell kontrollra mennie. Várjuk, hogy behívjanak egy nagy, átfogó CT-vizsgálatra, hogy eddig a kemoterápia hogyan hatott. Utána négyszer kéthetes, újabb – infúziós gyógyszeres – kemoterápia következik. Most jól tűri a fájdalmakat, fájdalomcsillapítókat kap

 – érzékeltette a helyzetet az anyuka. 

A szobakerékpár nagy segítség lenne a kislánynak, mert mozognia kell. Ez egy speciális, félig ülő, félig fekvő eszköz, gyógytornász javaslatára, hogy a csípőt ne terhelje, az utóbbi kezelések melléhatása az idegeket érintette – hallottuk az anyukától. Meglepődtek, és nagyon hálásak a sok segítségnek. 

 Hihetetlen, hogy ilyen sok, tiszta lelkű, jó ember van

 – mondta Mónika. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában