Szegedi hírek

2024.03.09. 17:19

Az árvíz emlékére rendeztek teljesítménytúrát – Galéria

Több mint kétszázan teljesítették futva, gyalogosan vagy kerékpárral az idei Algyő-Petres emlékfutás és teljesítménytúra 29 kilométerét. A sportos program elején koszorúzással emlékeztek a tiszai nagy árvíz áldozataira és a védekezésben résztvevőkre.

Timár Kriszta

Fotó: Karnok Csaba

Az 1879-es petresi gátszakadás emlékére immár 5. alkalommal rendezték meg az Algyő-Petres emlékfutást és teljesítménytúrát. Mint ismert, 145 évvel ezelőtt március 7-én Algyőt, 12-én pedig Szegedet pusztította el a Tisza áradása. Az algyőiek közül sokan éltek gróf Pallavicini Sándor felajánlásával és kezdtek kicsit arrébb új életet, megalapítva ezzel Sándorfalvát. A két település azonban újjáépült, a töltést pedig megerősítették, így azóta jóval magasabb vízállások sem tudtak ilyen katasztrófát előidézni. A töltés egyébként hamarosan új funkciót is kap: a szombat reggeli sportrendezvény megnyitóján elhangzott, hogy sárga jelzésű turistaút lesz az algyői híd és a Szeged közötti szakasz.

A teljesítménytúra indítása előtt a nagy árvíz áldozataira és a védműbiztosító szakemberekre emlékeztek koszorúzással Algyő, Dóc, Sándorfalva, Szeged és az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság képviselői. Ezt követően pedig egymás után indították a különböző kategóriákat a Szent Anna kikötőtől. Gyalogosan 81-en, kerékpárral 125-en, futva pedig 14-en tették meg az összesen 29 kilométeres távot. Félúton, Petresnél frissítőpontot alakítottak ki, ahol mindenki megpihenhetett.

Még nem voltunk korábban ezen a túrán. Szerintem bírni fogjuk. Ha nem, akkor meg hazamegyünk

 – mondta a 12 éves Bencsik Kata, aki barátnőjével és szüleivel érkezett. Mint mondta, azért jelentkeztek, mert ez egy jó közös programnak ígérkezett.

Az időjárás mindenesetre kedvezett a sportos résztvevőknek: bár csípősen indult a reggel, a napsütés gyorsan felmelegítette a levegőt. – Tavaly hatalmas szélben futottunk, az azért nem volt annyira kellemes – idézték fel többen is a rajt előtti pillanatokban.

A túra teljesítői beérkezésük után kitűzőt és emléklapot kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában