Napszínes

2024.03.05. 21:30

Titkos erők munkálkodnak?

Koós Kata

Hogy a hittérítés vagy hecc motiválhatta az elkövetőt, örök rejtély marad. Fotó: Török János

Rejtélyes szimbólumra bukkanhatnak a gyanútlan járókelők egy, a rókusi panelházak ölelésében, a Kukorica utcai játszótér szomszédságában álló nyárfa törzsén. A háromszöggel keretezett „mindent látó szem” az összeesküvés-elméletek rajongói számára egyértelmű jele lehet titkos társaságok földalatti működésének a környéken. Ám mit is szimbolizál valójában a gondviselés szeme?

Egyes szakirodalmi források az óegyipomi mitológiára és Hórusz szemére vezetik vissza a mindent látó szem eredetét. A jelkép a buddhizmusban és a kereszténységben is megjelenik, és korántsem hordoz ártó szándékot vagy negatív tartalmat. A római katolikus szimbolikában a szem Isten szemét szimbolizálja, amely óvón őrködik a világ és az ember felett, a háromszög alakú keret pedig a szentháromság, az Atya, a Fiú és a Szentlélek egységére utal.

Hogy ki és milyen céllal – hittérítő szándékkal vagy egyszerű hecc gyanánt – véste a nyárfa törzsébe a titokzatos szimbólumot, örök rejtély marad. Az azonban biztosnak tűnik, hogy földalatti, titkos társaságok szőtte, komoly veszély nem leselkedik a játszótér látogatóira. Maximum az okozhat némi kellemetlenséget, ha valaki farkasszemet nézve szeretne versenyre kelni a leskelődő nyárfa több tucatnyi szemének egyikével.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában