Kiállítás

2022.12.19. 11:30

Láthatóak a veterán világ csodái

Újabb kiállítótérrel gazdagodott a város, régi motorokat és kerékpárokat bemutató tárlat nyílt meg Szentes szívében. A Veteránjármű és Régiség Múzeumot Gyuricza Róbert szentesi gyűjtő álmodta meg. A kiállításon a Pannóniák, Csepelek és Danuviák mellett olyan ritkaságokat is megcsodálhatnak a látogatók, mint a Tünde vagy Panni robogók.

Majzik Attila

Otthonra találtak Gyuricza Róbert veterán járművei.

Fotó: Palicska Irén

Újra élet költözött az évek óta üresen álló egykori nyomda épületébe: a papír surrogását és a nyomdagépek zaját a látogatók cipőtalpainak koppanása váltotta fel. A falak közé veterán motorok költöztek, a tárlat létrehozásával pedig valóra vált Gyuricza Róbert szentesi gyűjtő álma. Erre utal a veterán-múzeum látogatóit fogadó felirat is: „Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél. Légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél.”

Mindene a magyar motor

Gyuricza Róbert él-hal a motorokért, a szentesi férfi komoly gyűjteményt halmozott fel. A motorkerékpárok iránti szerelem már gyerekkorában megfogta, az első motorját, egy mini Rigát 10 évesen kapta. Aztán jöttek a régi gyártású Csepel motorok, innen pedig már nem volt visszaút: miután egy barátja szépen felújította egy korosabb járgányát, ő is belebolondult a veterán motorok restaurálásába. Mivel magyar motorokkal kezdte a gyűjteményét, ezért megmaradt ennél a vonalnál, később sem tette nemzetközivé a kollekcióját.

Tünde és Panni a múzeumban

A páratlan gyűjtemény immár a nagyközönség számára is látható, miután állandó helyet kapott a Petőfi utca 1. szám alatt. A Veteránjármű és Régiség Múzeumban látható állandó kiállításon bepillantást nyerhetünk az előző század motorgyártásának világába. Az egykori nyomda épületében a régi iroda helyén egy berendezett nappali szobát láthatunk, a fő kiállítótérben pedig motorok és kerékpárok vannak kiállítva. Pannóniák, Csepelek, Danuviák sorakoznak szép rendben, de olyan ritkaságokat is megcsodálhatnak a látogatók, mint a Tünde vagy Panni robogók.

A múzeumban a veterán darabok között sétálva egy letűnt kor elevenedik meg a látogatók ellőtt, ahol az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalabbak pedig rácsodálkozhatnak a szépen felújított járművekre.

Nem végzett félmunkát

A kiállított járművek a gyűjtő és restaurátor alaposságát hirdetik: Gyuricza Róbert arra törekszik, hogy minden jármű a lehető legszebb legyen és az utolsó csavarig minden a pontos helyén legyen. Azt vallja, hogy nincs olyan megmenthetetlen „rozsdakupac”, amit ne lenne érdemes megpróbálni felújítani. Munkáira több szaklap is felfigyelt, de járműritkaságait eddig csak börzéken és kiállításokon csodálhatták meg. Azzal, hogy hosszú évek várakozása után állandó helyre költözhettek a veterán járművek, a gyűjtő álma vált valóra.

Aki osztozni szeretne a gyűjtő örömében és maga is megcsodálná a veterán motorokat, annak időpontot kell egyeztetnie. A decemberben megnyitott múzeumhoz a 30/985-3221-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!