Szegedi hírek

2023.06.18. 10:44

Gokartpályán „száguldoztak" a mozgássérült fiatalok

Egészen különleges osztálykiránduláson jártak a szegedi Fekete István Általános Iskola mozgássérült fiataljai. Gyulára utaztak, ahol először az Almásy-kastély nyűgözte le a diákokat, majd a gokartpályán vagány pilótákká váltak és izgatottan mérték a köridőket.

K. A. R.

A megtett körök alatt a gyerekek nem érezték , hogy „mások" volnának. Fotó: DM

Osztálykirándulásoktól voltak zajosak a napokban az utcák vármegyeszerte. A tanév végét jelző programok igazi közösségépítő lehetőségek voltak a gyermekek számára, azonban voltak igazán különleges kirándulások is, melyek megszervezéséhez az átlagnál több energiára, lelkesedésre és összefogásra volt szükség. Ilyen volt a mozgásukban akadályozott gyermekek integrált oktatására kijelölt intézmény, a szegedi Fekete István Általános Iskola utazása, Gyulára kirándultak a mozgássérült fiatalokkal.

Lapunknak az iskola igazgatója, Sáriné Vetró Zsuzsanna arról számolt be, hogy a mozgásukban akadályozott diákok integrációja meghatározó és felelősségteljes feladat, mely az iskola mindennapjaiban megjelenik. Mint megtudtuk, ezt segíti az intézményben működő Konduktív csoport, melynek fő feladata az integráció megvalósítása, az osztályokban való boldogulás, a siker megélésének lehetősége a tanulók számára. Ám legalább ennyire fontos, hogy a mozgásukban akadályozott gyermekek megtapasztalják a sorsközösséget. Az intézményvezető elárulta, az iskola mozgássérült diákjai szerint a Konduktív csoporthoz tartozni „kirándulásszezonban" is jó.

Már a Gyulára tartó úton dalra fakadtak a fiatalok a Szegedi Tankerületi Központ által egész évben biztosított, mozgássérülteket szállító kisbuszban. A városba megérkezve az Almásy-kastély akadálymentes és lenyűgöző környezete nagy érdeklődést váltott ki a gyerekekből, akik az interaktív eszközökkel tanultak is. A legnagyobb élmény azonban a gokartozás volt számukra.

Sáriné Vetró Zsuzsanna elmondta, Papp Eszter konduktor, a kirándulás szervezője sokáig kereste azt a helyet, ahol dupla gokart áll rendelkezésre, és a dolgozók sem ijednek meg a mozgássérültek élménynyújtási lehetőségének felelősségétől. A talált hely, a Gokart-Ring viszont hét közben hivatalosan zárva tart, viszont az üzemeltető megértő hozzáállásának köszönhetően kinyitották a pályát a szegedi csapatnak.

Az igazgató kiemelte, a játékba belemerülő gyermekek boldog arcát látni még a „harcedzett" segítőknek is megható volt. A megtett körök alatt a gyerekek nem érezték , hogy „mások" volnának, és élvezték, hogy nem kímélve vannak, hanem lehetnek kicsit ők is menők – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!