a 2. és 4. század között szarmata népesség élt a Hódtó partján

2019.09.17. 12:15

Római kori leleteket találtak

A vásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium bővítésének megkezdése előtt az Alföldi Galéria udvarán 250 négyzetméteren végeznek próbafeltárást a régészek.

Munkatársunktól

Régmúlt idők köszönnek vissza a föld alól.

Fotó: ARANY-TÓTH ATTILA

A munkát irányító Csányi Viktor, a Tornyai János Múzeum régésze közölte: az altalajig, 2 méteres mélységig megvizsgálják, mit rejthet a föld Hódmezővásárhely belvárosában.

Régmúlt idők köszönnek vissza a föld alól.

A szakember elmondta: a tramtrain építésekor vizsgált talajszelvények alapján határozták meg a mélységet, ahol a korábbi építkezések által már nem bolygatott rétegek vannak. A régészek 10 római kori, szarmata településobjektum maradványait találták meg. Ezek igazolják: a ma ismert város kialakulása előtt, időszámításunk szerint a 2. és 4. század között szarmata népesség élt a Hódtó partján, akiknek földbe ásott élelemtároló vermeinek, házainak, illetve valószínűleg vízelvezetésre szolgáló árkok nyomait, maradványait tárták fel a múzeum munkatársai. A felső rétegből több, a város korai története szempontjából fontos fémtárgy került elő. Közte egy 1699-ben I. Lipót által kibocsátott duárius.

Címkék#régészet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!