Helyi gazdaság

2012.09.09. 11:42

Fejlett világ: több az ember, mint a munka

Kevesebb munkaórával több embernek jutna állás, a szabadidő növelésével javulna az életminőség, és bár kevesebb fogyasztási cikkre költhetnénk, azok tartósabbak lennének: egy irány, amely kiút lehet a válságból. Körbejártuk a kérdést: mi az oka az egyre növekvő munkanélküliségnek? Eljöhet-e a XXI. századi géprombolók kora, vagy másutt kell keresni a választ?

Farkas Judit

„Ha kevesebb órát dolgoznánk, az megmenthetné a gazdaságunkat, a józan eszünket, és segítene megmenteni a bolygónkat." A Boston College szociológiaprofesszora, [namelink name="Juliet Schor"] vetette fel az amerikai Yes Magazine hasábjain – a cikk kivonatát a pozitivnap.hu közölte –: a munkaidő lecsökkentésével több embernek jutna állás, de kisebb fizetést jelentene, ezáltal kevesebb tartós fogyasztási cikket. Amelyek azonban tartósabbak lennének, mint a jelenlegi, a fogyasztói társadalom körforgására tervezett műszaki cikkek, ruhaneműk. A szerencsésebb „fejlett" országokban most anyagi javakért túlóráznak, güriznek, hajtanak azon emberek, akiknek van munkájuk, a kevésbé szerencsésekben azért, hogy kifizethessék a rezsit. Az azonban általános, hogy a növekvő munkanélküliség mindenütt problémát jelent, és a folyamat nem a válsággal kezdődött el.

Fejlett világ: több az ember, mint a munka (galéria)


Kézenfekvő lenne visszanyúlni a XIX. századhoz, ahogy a szociológiaprofesszor is tette, aki emlékeztetett: abban az időben a munkaidő nem csak az egészséget ásta alá, de a minőségi élet elérésében is akadályozta a dolgozó szerencséseket, hiszen szabadidejük szinte egyáltalán nem volt, ha pénzt kerestek is. A szerző azt írja az Egyesült Államokra vonatkoztatva: 1870-től 1929-ig az évi munkával töltött órák száma körülbelül 3000 óráról 2342 órára csökkent. Ha ez nem történt volna meg, a munkanélküliség még az 1930-as gazdasági válság előtt hatalmas méreteket öltött volna, így azonban több embernek jutott munka.

Géprombolók kora?

Az ipari forradalom idején is hatalmas lendületet vett a technikai fejlődés, a géprombolók annak idején az ember feleslegessé válásától féltek. A válságtól eltekintve, most, a XXI. században is felmerül: a munkaterületek gépesítésével, számítógép vezérelte munkafolyamatokkal nem zárjuk-e ki az embert a munka világából? Párhuzamot vonhatunk-e a XIX. századdal vagy a géprombolók korával? Esetleg másutt kell keresnünk az állástalanság okait? – kérdeztük Katona Pétert, a Szegedi Tudományegyetem szociológia tanszékének egyetemi adjunktusát, aki úgy fogalmazott: a két kort, két helyzetet nem lehet összehasonlítani.

Nem a nyugdíjasok a legszegényebbek

Magyarországon, ha leszámítjuk a 700 ezer főnek munkát adó állami szférát, másfél-kétmillió ember termeli meg a GDP-t, finanszírozza a nyugdíjkasszát és a társadalombiztosítást a tízmilliós országban. 3 millió ember él nyugdíjból vagy nyugdíjszerű ellátásból. Bár a nyugdíjashoz a szegénység képzete társul Magyarországon, a rendszerváltás utáni szociológiai kutatások azt bizonyítják, hogy a demográfiai szegénység legjobban a gyerekeket, főleg a 2 év alattiakat sújtja.

– A XIX. században iparosodáson alapuló extenzív gazdaságfejlődés folyt, amelynek a lényege az volt, hogy minél több embert vonjanak be az ipari termelésbe: ez a gazdasági növekedés igen fontos záloga volt. A nyugati társadalmakban az ipar volt a gazdaság húzó ágazata. Most ellenben az a helyzet, hogy a munkaigényes ágazatokat már évtizedekkel ezelőtt kitelepítették Ázsiába – Kínába, Indiába, Indonéziába –, másfelől Közép- illetve Dél-Amerikába. A nyugati országokban az 1950-es évek végén, nálunk az 1970-es évek elején következett be egy olyan változás a munkaerőpiac szerkezetében, hogy a fizikai munkások a foglalkoztatottak kisebbségét adták ki – foglalta össze a szakértő. Magyarországon akkoriban foglalkozásstatisztikai „bűvészmutatványokkal" igyekeztek kimutatni, hogy többségben vannak a munkások, hiszen a rendszer ideológiája szerint munkás-paraszt hatalom uralta az országot. Holott már ekkor többen dolgoztak a szolgáltatásban, alkalmazotti és diplomát igénylő munkakörökben, mint amennyien fizikai munkát végeztek – nem úgy, mint a XIX-XX. század fordulóján.

Kiszervezett termelés

Hozzá kell tenni, az 1970-es évektől kezdve az egész nyugati világ elkezdte kiszervezni a futószalag-termelést olyan fent említett országokba, ahol nagy létszámú a munkaerő, rendkívül kicsi a betanítás költsége, nincs jóléti állam, a munkavállalóknak nincsenek szociális jogaik, alacsony a bér, nem tiltott az egészségre ártalmas munkavégzés, és ez még inkább erősíti a nyugati társadalmak szolgáltató jellegét. – Közben jelentkezik a feszültség: a piacgazdaság végső soron munkaalapú, az embernek munkaerőpiaci jövedelemből kellene megélnie. Mivel azonban tömegtermelés már csak korlátozottan működik ezekben az országokban, a munkanélküliség évtizedek óta egyre komolyabb probléma, és fokozottan érinti a fiatal korosztályt – mutatott rá [namelink name="Katona Péter"]: nem attól kell tehát tartani, hogy a fizikai munkásokat kiváltja a gép. Nyugat-Európában, és Magyarországon is sokkal magasabb a pályakezdő fiatalok munkanélküliségi rátája, mint az idősebb korosztályoké. Ráadásul magyar specifikum, hogy az oktatási rendszer rendkívül szegregált, az iskolakötelezettség ellenére jelentős méretű társadalmi csoportokban termeli újra az alacsony végzettséget.

Fejlett világ: több az ember, mint a munka (galéria)


– Ma Magyarországon óvatos becslések szerint is a felnőtt korú népesség 10–12 százaléka, tehát 800 ezer–1 millió ember funkcionális analfabéta. Ismeri a számokat, a betűket, össze is tudja olvasni, de nem tudja értelmezni a szöveget. A munkavállalók egy része tovább képezhetetlen, újból el kellene végeztetni velük az általános iskolát. A romákra ez hatványozottan igaz, de egyáltalán nem csak roma probléma – és erre rátesz a szándék, hogy csökkenteni akarják az iskolakötelezettség korhatárát – foglalta össze hazánk egyik legnagyobb gondját a szakértő.

Túl olcsó a munkaerő?

Óriási a létszáma azon munkaképes csoportoknak, amelyek csak szakképzettséget nem igénylő, ezért rendkívül rosszul fizetett munkára alkalmasak – amiből egyre kevesebb lesz. A munkaerőpiac legsérülékenyebb szegmensében tudnak elhelyezkedni – ha tudnak –, ahol a legritkább a szabályos munkaszerződés, a munkavállaló kiszolgáltatott. Számítógép vezérelte esztergagép mellé például most is keresnének kezelőt Magyarországon, de a szakmunkásképzésben a tanulók sokszor nem ismerkednek meg a legújabb technológiákkal, gépekkel. Hazánkban korántsem az automatizálás a munkanélküliség fő oka. Már a századfordulón felismerte Szabó Ervin és Leopold Lajos: nálunk annyira olcsó a munkaerő, hogy inkább kifizeti a munkaadó az élő munkát, mint hogy gépekbe ruházzon és működtesse azokat. A szociológus szerint ez ma is jellemző – hozzánk még mindig inkább termeltetni jönnek a multicégek.

Még mindig a diploma a legnagyobb védettség

Az érettségizetteket és a felsőfokú végzettségűeket is érinti a munkanélküliség, de még mindig a diploma a legnagyobb védettség a statisztikákat nézve – ha a diplomás nem is mindig a végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik, a nyelvtudással rendelkező bölcsészeket például szívesen látják a külföldi multicégek –, és sok esetben olyan állást töltenek be, amelyet korábban az érettségizettek. A kétciklusú bolognai rendszer alapképzésében végzettekről még nem tudja a munkaerőpiac, mire használhatók. A szociológus szerint valószínűleg nem mennek vele sokkal többre, mint az érettségivel.

Visszatérve a nyugati világhoz általánosságban: egyszerűen nincs elegendő munkahely – különösen a képzetleneknek. A nyugdíjrendszer nem csak Magyarországon fenntarthatatlan: a születéskor várható átlagéletkor mindenütt nő, egyre kevesebb gyerek születik – és felnőve, azok egyre nagyobb része így sem tud elhelyezkedni. A gazdagabb országokban sem, Magyarország ráadásul a foglalkoztatási rátát tekintve az utolsók körül kullog az Unióban. Katona Péter szerint ennek oka a munkaerőpiac torz szerkezete és a képzetlenség újratermelődése mellett az is, hogy az oktatási rendszer egyre kevésbé alkalmas arra: a munkaerőpiaccal összhangban bocsásson ki embereket.

Kisebb profit, élhetőbb munkahely

Nálunk tehát az oktatási rendszer átalakításával lehetne nagyobb eredményeket elérni, de az sem csak Amerikán segíthet, amit a Boston College szociológiaprofesszora felvetett. A válság hozta elbocsátások ellen több magyarországi cég is védekezett négynapos munkahét bevezetésével – és talán vannak olyan jobban fizetett munkakörök, ahol a kollektív szolidaritás jegyében lemondhatnának bizonyos juttatásokról, munkaóráról a munkavállalók, hogy ne kelljen egy kollégát sem elbocsátani – nyilván nem a minimálbéres dolgozókról van szó. Bár a kapitalizmus lényege a profittermelés, már évtizedekkel ezelőtt feltűnt az USA-ban és Franciaországban egy irányzat, amely azt vallja: a cég akkor is lehet nyereséges, ha nem veszi ki a maximális profitot, hanem egy részét visszaforgatja az emberibb munkakörülményekbe, a fenntartható termelésbe, környezetvédelembe. – Ennek mint követendő iránynak van realitása, de a cégek elsősorban a finnyásabb nyugat-európai társadalmakban valósítják meg, nem itt – magyarázta a szociológus: elég visszaemlékezni a 90-es évekre, amikor nagy örömmel fogadtuk az osztrák cementgyártás idetelepülését. Holott azért helyezték át ide a munkahelyeket teremtő termelést, mert környezetszennyező, és az anyaországban rendkívül komoly tiltakozás övezte – legutóbb a szemétégetőt is szinte a határra akarták megépíteni. – Ahhoz el kell jutni a civilizációban egy bizonyos fokhoz, hogy a fenntartható fejlődés fontosságát felismerjék. Nálunk egyelőre még az a dilemma: védjük a környezetet, vagy teremtsünk munkahelyeket?

Fejlett világ: több az ember, mint a munka (galéria)


Katona Péter szerint Kína jó példa erre, ahol a gazdasági növekedés óriási környezetszennyezéssel jár. Jó kérdés, mi történik majd, ha Kínában is elérnek a fejlettség azon fokára, hogy még szegényebb országba, például Afrikába helyezik ki a termelést? Afrika pedig később, „felfejlődve" talán a már tönkrement Európában gyártat majd? E körforgás eredményét mi már nem érhetjük meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában