Helyi gazdaság

2012.12.26. 20:08

Csongrád megyei munkanélküliek: újra túl a 20 ezren

Csongrád megye - Az országban 12, Csongrád megyében 11 százalékos volt a munkanélküliség novemberben, a helyzet rosszabb, mint egy évvel ezelőtt. A megyében közel 20 ezer 500 embert tartanak nyilván álláskeresőként, a nem regisztráltakról nincs információ.

Fekete Klára

Több mint 536 ezren voltak állás nélkül Magyarországon novemberben a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) adatai szerint. A nyilvántartott álláskeresők száma októberhez képest 2,5 százalékkal emelkedett. A legtöbb álláskereső továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, Csongrád megyében 11 százalékos a munkanélküliség.

Többször leírtuk: információink szerint a külföldön, bejelentett állásokban dolgozók száma mintegy 400 ezer, a feketén munkát vállalók számát nem tudjuk. Feltételezve, hogy az országhatárokon kívül állásban lévők azért mentek el, mert itthon nem volt munkájuk, és csak az álláskeresőként regisztráltak számát növelték volna, kijelenthetjük: nagy terhet vettek le az állam válláról. Velük együtt itthon több mint 1 milliónyi lenne a munkanélküliek tábora.

Nagyon sokszor, nagyon sokakak mindez nem elég. Fotó: Schmidt Andrea

Nagyon sokszor, nagyon sokakak mindez nem elég. Fotó: Schmidt Andrea

Jó hír 2013-ra

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjától kapott tájékoztatás szerint csoportos létszámleépítést 2 cég jelentett be novemberben, együtt és mindösszesen 26 ember leépítéséről szóltak. Jó hír, hogy 5 munkaadó jelentett be munkaerőigényt jövőre, az első negyedévre, 300 főre. A munkaadók között állami feladatot ellátó szervezet, valamint termelő, illetve kereskedelmi vállalkozások egyaránt vannak.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja szerint november végére a nyilvántartott álláskeresők száma 20 ezer 472 főre emelkedett, 534 fővel többen szeretnének dolgozni, mint egy hónappal korábban. Az álláskeresők döntő többsége, több mint 43 százaléka szegedi, 15 százaléka makói, 13 százaléka pedig vásárhelyi. Makón majdnem ugyanannyival – 200 fővel – nőtt a munkanélküliek száma, mint Szegeden.

A munkanélküliség – a gazdaságilag aktív népesség százalékában mért aránya – a megyében november végén 11 százalék volt, kicsivel több, mint októberben, és csaknem 1 százalékkal magasabb, mint 2011 hasonló időszakában. A mutató most is, mint mindig, Szegeden a legalacsonyabb, de így is 9,6 százalékos. Az álláskeresők közel 30 százaléka egy éve vagy annál hosszabb ideje úgynevezett „tartósan regisztrált": ez azt jelenti, hogy havi 22 ezer 800 forintos fht-ból, foglalkoztatást helyettesítő támogatásból él. Hogy ebből a pénzből családi háttér és az utolsó családi ezüst eladása nélkül hogyan lehet háztartást fenntartani, az rejtély, és nem ennek a cikknek a témája.
Van egy olyan adatunk is, hogy a Csongrád megyében november végén nyilvántartott álláskeresők közel 64 százaléka, 13 ezer ember – és a gyerekeik – semmilyen ellátásban és támogatásban nem részesülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában