Helyi gazdaság

2013.08.07. 20:44

Hogyan működik együtt az adó- és vámhatóság az ellenőrzéseknél?

A pénzügyőrök általában a közúti ellenőrzésekben, a vendéglátó-ipari egységekben, a piacokon, kiskereskedelmi egységekben, fürdőkben, szórakozóhelyeken vizsgálódnak.

Delmagyar.hu

2011-ben egyesítették a korábbi VPOP és az APEH szervezetét NAV (Nemzeti Adó és Vámhivatal) néven. Azonban a vámhatóság és az adóhatóság továbbra is elkülönül egymástól szervezeti és hatásköri tekintetben. Egy szegedi könyvelőiroda segít a részletek tisztázásában. 

Korábban is szabályozta megállapodás az együttműködését, de az egyesülés eredményeként az adócsalás elleni küzdelem tovább erősödött, lényegesen egyszerűbb ma az információk, adatok átadásának menete. Létezik egy olyan szervezeti egység is, amelynél teljesen egybeforrt a két terület: KAFVIG, azaz Kiemelt Adó és Vám Főigazgatóság, amely a NAV középfokú adó- és vámszerve.

Az Art (adózás rendjéről szóló törvény) szabályozza a vámhatóság adóellenőrzésekben történő részvételének módját: közösen is folytathatnak ellenőrzéseket, de vannak olyan esetek, amikor a vámhatóság önállóan végezhet bizonyos adóellenőrzéseket. A vámhatóság tehát több adózást is érintő hatáskörrel rendelkezik. Az Art. bizonyos adónemeknél a vámhatóságot adóhatóságnak tekinti.

A vámhatóság önállóan végezheti a következő adóellenőrzéseket:
adatgyűjtésre vonatkozó ellenőrzések, próbavásárlásnál a nyugtaadási kötelezettség ellenőrzése, leltározás ellenőrzése, az alkalmazottakkal kapcsolatos bejelentési kötelezettségek ellenőrzése, bizonyos adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés.

A vámhatóság az önálló ellenőrzéseket saját maga által készített megbízólevél és vizsgálati program alapján hajtja végre. A pénzügyőrök általában a közúti ellenőrzésekben, a vendéglátó-ipari egységekben, a piacokon, kiskereskedelmi egységekben, fürdőkben, szórakozóhelyeken vizsgálódnak. A közúti ellenőrzéseken a fuvarozók ellenőrzésekor a jármű vezetőire foglalkoztatási ellenőrzést is végeznek.

Együttes ellenőrzéseket a következő esetekben végez a két hatóság:
utólagos ellenőrzések, adatgyűjtésre irányuló ellenőrzések, egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzések, gazdasági események valódiságát vizsgáló ellenőrzések, illetve olyan ügyek, ahol az ellenőrzés az adóhatóság és a vámhatóság hatáskörébe tartozó adóalanyokat is érint.

Ilyen esetekben is külön megbízólevele van a két hatóságnak, a vizsgálati programot azonban együtt állítják össze. Az adózót külön értesítik az ellenőrzésekről, azok kezdetéről. A másik szervet is érintő adatokat átadják egymásnak. A megállapításaikban felhasználják a másik szerv megállapításait. A dokumentációt, a jegyzőkönyveket, a határozatokat egyeztetés után készítik el. Gyakori együttes ellenőrzési témák a piacok (főként az ünnepi és idegenforgalmi időszakokban).

A közös vizsgálatokat mindkét fél kezdeményezheti.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában