Helyi gazdaság

2013.11.26. 06:42

Zsugorodnak a nyugdíjkasszák

Az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma csökken, de a megmaradt ügyfélkör egyre többet fordít a saját pénzéből öngondoskodásra, így kompenzálja a munkáltatók egyre visszafogottabb hozzájárulásait - írja a Világgazdaság.

MTI

A lap keddi cikke szerint évtizedes mélypontra süllyedt az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma, a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint szeptember végére alig 1,2 millió tagjuk maradt. A tagdíjbevételek azonban a csökkenő létszám ellenére nőttek: az első kilenc hónapban 60,6 milliárd forintnyi befizetés érkezett a pénztárakba, ennek több mint a felét a tagok saját befizetései adták. Az idén először fordult elő a pénztárak 19 éves történetében, hogy a tagok saját befizetései meghaladták a munkáltatói hozzájárulásokat.

A kasszák vagyona 962,6 milliárd forint volt, kilenc hónap alatt csaknem 50 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott. Január és szeptember között mintegy 5,4 százaléknyi nettó hozam keletkezett a portfóliókon, ami évesítve átlagosan 7,2-7,3 százalékos hozamot jelent. Maguk a pénztárak egyébként működési szinten továbbra is veszteségesek, kilenc hónap alatt 732 millió forintos mínuszba kerültek.

A magánkasszák vesztesége 249 millióról 477 millió forintra nőtt egy év alatt, ami nem meglepő, hiszen működési bevételeik a kiadásaik alig felét fedezik. A tagok vagyona eközben 9,6 milliárd forintnyi hozammal gyarapodott, ami nagyjából 5 százalékos hozamnak felel meg kilenc hónap alatt. A megmaradt 63,5 ezer pénztártagnak összesen 192,7 milliárd forintja van a pénztárakban, amelyek száma gyorsan fogy. A jegybank adatai szerint nyolc pénztár volt még meg a harmadik negyedév végén - ismerteti a lap.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában