Helyi gazdaság

2014.10.28. 18:41

2100 új hűtő az egész országra: aki kapja, marja

Szeged - Már boldog-boldogtalan pályázhat új hűtőre, nem csak a nagycsaládosok és a nyugdíjasok. A Csongrád megyeiek november 4-étől adhatják be a dokumentációt, természetesen interneten. Hétfőn a közép-magyarországi régióban élők "indulhattak volna", de lefagyott a rendszer.

Fekete Klára

Kell az Ügyfélkapu

Az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. honlapján, a www.emi.hu-n lehet megtalálni az Otthon melege című energiamegtakarítási csomag feltételeit. Csak az pályázhat, akinek van Ügyfélkapuja: ezen keresztül lehet elküldeni a pályázatot, csatolni a beszkennelt nyugdíjas-igazolványt és lakcímkártyát. A pályázónak meg kell jelölnie, mit ad le, és melyik új típust választja. Majd kap egy „bont", amivel elmehet az üzletbe. A kiszállításkor veszik vissza a régi gépet. Frizsidert csak a www.emi.hu honlapon regisztrált kereskedőknél lehet vásárolni: Csongrád megyéből eddig 9 üzlet regisztrált, 2-2 Szegeden, Vásárhelyen, Makón és Szentesen, egy Csongrádon. A pályázattal kizárólag egy személyt, illetve egy háztartást támogat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

– Október 21-én este a számítógépem előtt ültem, amikor észrevettem, hogy az eredetileg a nagycsaládosoknak és a nyugdíjasoknak meghirdetett hűtőcsere-akcióban már bárki részt vehet – telefonált László, a 68 éves nyugdíjas, aki egy Szeged környéki faluban él. Kérte, ne írjuk meg a nevét.

Az úrral – nevezzük Lászlónak – akkor barátkoztam össze, amikor egy hónappal ezelőtt megírtam: egy szeptember 25-én meghirdetett programban pénzt lehet majd kapni az államtól hűtőcserére. László ekkor felhívott, és közölte, neki kell egy új frizsider, és amint megjelennek a feltételek, belevág. Abban maradtunk, folyamatosan tájékoztatja olvasóinkat is, milyen lépéseket kell megtenniük – erről a múlt héten számolt be lapunkban.

László most azt mondta: a változással a kedvezményezett kör esélyei jelentősen csökkennek. Mindössze annyi előnyt adtak a nagycsaládosoknak és a nyugdíjasoknak, hogy november 4-étől 2 napig csak ők pályázhatnak, az összes többi jelentkező 6-ától töltheti fel a dokumentumokat az internetre. Megírtuk: a szeptember 25-én megjelent pályázatra a dél-alföldiek november 4-én jelentkezhetnek először, a legelső körben, hétfő óta a közép-magyarországiak pályázhatnának, ha tudnának. A pályázatkezelő honlap rendszere ugyanis „meghalt". Azt írják, a végleges megoldásig, és annak teljes körű teszteléséig bizonytalan időre felfüggesztik a pályázatok benyújtását.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba
Minden régió számára más-más időpontban nyitják meg a lehetőséget. Ha régiónként aránytalan a pályázók eloszlása, átcsoportosítanak – ígérték. A nyugdíjas férfi kiszámolta: mivel a programot úgy hirdették meg, hogy 627 millió forint állami támogatást osztanak szét, és fejenként 25–35 ezer forintot lehet kapni, akkor körülbelül 2100 frizsidernél elfogy a pénz. Aki ugyanis A+ energiaosztályú berendezést készül venni, maximum 25 ezer, aki pedig a leghatékonyabb, A++ és A+++ osztályú hűtőt, fagyasztót szeretné, legfeljebb 35 ezer forintot kaphat. László nem találja az elbírálás szempontjait: nem kérdezik a nyugdíja összegét, az egy főre jutó keresetet, aki jelentkezik, annak mindössze magyarországi tartózkodási hellyel kell rendelkeznie.

Már 2 pályázat áll, lefagyott a rendszer

Az ÉMI bizonytalan időre, a rendszerben jelentkezett műszaki problémák megoldásáig a kazáncsere-pályázatok befogadását is felfüggesztette – olvasható a társaság honlapján. Erre a pályázatra először október 22-én adhattak volna be jelentkezéseket az emberek, szintén Budapestről és környékéről. Nem sikerült, az újrakezdés napja elvben október 28. lesz, a dél-alföldieknek november 5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában