Helyi gazdaság

2015.06.10. 13:59

A diákmunka után is adózni kell

Csongrád megye - A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha iskolába járnak.

Munkatársunktól

A nyári munkát vállaló diákok már felnőttnek számítanak, bejelentésükre, adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalókra – tájékoztatott a NAV.

A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak. Az adóhatóság azt tanácsolja: célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél ugyanis kockázatos munkába állni. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, ez alapján készítheti el a diák jövő májusban az szja-bevallását. Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött, minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában