Helyi gazdaság

2015.11.17. 14:58

Nem lehet megkerülni az új telekadót

Szeged - Mi történik akkor, ha az új telekadót, amit januártól bevezetne az önkormányzat, azzal játssza ki az ingatlantulajdonos, hogy őrbódét húz fel az egyik sarokba? - kérdezte Bodor Sándor, a baloldal külsős delegáltja a jogi bizottság tegnapi ülésén.

Munkatársunktól

[namelink name="Végh Ferenc"], a polgármesteri hivatal adóirodájának vezetője elmagyarázta: akkor építményadót fizet a tulajdonos, ami jóval magasabb, mint a telekadó. A szakember hozzátette, minden évben a január 1-jén aktuális állapotnak megfelelően vetik ki az építményadót, illetve jövőre az új telekadót. Ha azt tapasztalják, hogy valaki kibújna a közteher alól, akkor az önkormányzat rendeletét év közben lehet módosítani, vagyis a következő évtől őt is megfogják.


 Megírtuk: ha pénteken rábólint a közgyűlés, januártól bevezetik a gazdasági besorolású és hasznosítású üres telkek adóját 500 négyzetméter felett. Ez a számítások szerint 209 tulajdonost érint kül-, illetve belterületen. A tervezet szerint jövőre 100 forint, 2017-ben 150 forint, 2018-ban pedig 200 forintot kell fizetniük négyzetméterenként. Az előterjesztés szerint emelkedik a vállalkozások építményadója (Megadóztatják az üres telkeket, 2015. november 11.).


Az intézkedés várhatóan érinti az egykori Dorozsmai úti Postás-sporttelepet is. Ennek a 2,5 hektáros területnek jövőre 2,5 millió forint lenne az adója. A győri székhelyű Öreg-Duna-menti Ingatlanfejlesztő Kft. a tulajdonosa. [namelink name="Lukács Renáta"] cégvezető elmondása szerint továbbra is értékesíteni szeretnék a telket. Az új adóról hallott már, de a tervezetet még nem tanulmányozta, ezért nem tud érdemben nyilatkozni róla.


Emelkedik a vállalkozások építményadója is. Maximális kulccsal, az eddigi 1722 helyett 1845 forinttal adóznak négyzetméterenként a bankok, a biztosítók és a kereskedelmi egységek. Kivéve a 20 négyzetméter alatti üzleteket, melyek ezután sem fizetnek. A többi cég általános adókulcsa 200 forinttal 1595-re nő. Emelkedik az idegenforgalmi adó is: az eddigi 450 forintról 500-ra változik éjszakánként és fejenként. Csökken viszont a házi-, gyermek- és fogorvosok iparűzési adója; havi egymillió forint bevételig nem adóznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában