Helyi gazdaság

2016.01.12. 20:55

Önerő és magas bér nélkül nincs CSOK-os lakás

Szeged - Mennyi önerő kell egy CSOK-os lakáshoz, ha a házaspárnak még nincs gyereke, mennyi jövedelem kell a háromgyermekes családnak, ha CSOK-kal és hitellel akar új lakást venni Szegeden - ezekre a kérdésekre is megadjuk a választ.

Segesvári Csaba

Óvatosak olvasóink


Húsz megkérdezett olvasónkból tizenegyen legfeljebb 8 millió forint hitelt vennének fel új lakás vásárlására. A megkérdezettek azt is reálisan látják, hogy egy 5 milliós hitel havi törlesztője 40 ezer forint körüli, míg a 10 milliósé akár 80 ezres is lehet.

Nincs könnyű helyzetben aki most új lakást szeretne venni: 16-18 millió forintért kínálnak Szegeden olyan ingatlanokat, amelyek megfelelnek a 10+10 milliós CSOK-nak. A jellemzően 60-80 négyzetméteres lakásokhoz hitelből is hozzá lehet jutni, mutatjuk, mi kell ehhez.


2015-ben alaposan megszigorodtak a hitelezés feltételei. Aki önerő nélkül próbál három gyerekkel új lakáshoz jutni, jó ha tudja, egy 16,8 milliós lakáshoz még a 10 milliós állami támogatás mellett is kell 6,8 millió forint hitel. Rossz hír, hogy a megelőlegezett CSOK nem lehet önerő, ez bonyolítja a helyzetet.


– A példában említett lakásra az ügyfél 3,4 millió forint hitelt vehet fel, a teljes vételárhoz további 3,4 millió forint önerő is kell – mondta lapunknak [namelink name="Szarvas Norbert"]. Az IFL Group Kft. ügyvezetője azt is kiszámolta, a már meglévő két gyerek mellett, az újabb babát vállalva már csak 760 ezer forint önerő kell a vadonatúj lakáshoz. Meglévő három gyereknél már nincs önerőprobléma.

 

Szerkezetkész négyzetméterenként 270 ezertől


– Az új lakások jellemzően 270 ezer forintos szerkezetkész négyzetméterártól indulnak; jelenleg Szegeden kívül nem nagyon található olyan társasházi lakás, amely most megfelelne a CSOK követelményeinek. Naponta többen érdeklődnek megfelelő, támogatással megvehető lakás után – mondta lapunknak Antal Ibolya. Az egyik szegedi ingatlanközvetítő iroda vezetője úgy látja, hogy a kivitelezők sem tudják, mit lépjenek.

Hogy mégis ki juthat hitelhez? – Az igénylőknek meg kell felelniük a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM) előírásainak. Ez azt jelenti, hogy nettó 400 ezer forint vagy az alatti igazolt jövedelem esetén az igénylők összes törlesztőrészlete nem haladhatja meg e jövedelem felét – mondta lapunknak [namelink name="Fitos Szilárd"].


A Hitelnet.hu hitelszakértője ugyanakkor megjegyezte, a bankok többségénél két minimálbér is kevés egy 7 millió forintos kölcsönhöz, hiába lenne pici a törlesztőrészlet. – Nettó 160-170 ezer forintos jövedelem kell a példában említett kölcsönhöz – mondta Fitos Szilárd. A szakértő elárulta, a lakásvásárlók az elmúlt években is óvatosak voltak, vidéken átlagosan 5-6 millió forint kölcsönt vettek fel, a fővárosra jellemző csak a 10-12 milliós hitelezés.


Lesznek-e új lakások a CSOK-osoknak? Egy neve mellőzését kérő, évtizedek óta a piacon lévő és működő építési vállalkozó szerint óriási a bizonytalanság az ingatlanpiacon. Szavai szerint elég az elmúlt hetek hírdömpingjére gondolni, szinte mindennap új részlet vagy módosítás derült ki az állami támogatásról. – 2019-ig él az 5 százalékos áfa és a támogatás. Ha ma egy új, CSOK-os háznak az építése mellett döntök, akkor az 2018 őszére lesz kész. Mi van, ha időközben újra változtatnak? Ott maradunk a félkész épülettel? – vázolta problémáit a vállalkozó. Úgy vélte, az is probléma, hogy kőművest és villanyszerelőt is csak lasszóval lehet fogni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában