Helyi gazdaság

2016.01.26. 15:14

Több milliárd forint jut logisztikai fejlesztésekre

Megjelent az új GINOP-pályázatok 2016-os évi keretének felhasználási értesítője. Három év eleji nagy keretösszegű pályázat is az üzleti környezet támogatását célozza: az ipari parkok és vállalkozói inkubátorházak, valamint az állattartó telepek fejlesztését.

delmagyar.hu

– A logisztikai vállalkozások, startupok és a turisztikai szervezetek állnak a középpontjában azoknak a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében meghirdetett pályázatoknak, amelyekre az év első hónapjaiban adhatók be támogatási kérelmek – számolt be [namelink name="Fehér Éva"], az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója. – A három pályázat összesen 11 milliárd forintos keretösszeggel járul hozzá a magyar turizmus, a vállalkozói szféra, illetve a hazai logisztikai szektor hosszú távú élénkítéséhez.

– Jelentős pályázati dömpingre számíthatunk, mind a pályázati kiírások, mind a támogatási kérelmek mennyiségét tekintve. A tavalyi év utolsó napjaiban összesen 25 pályázati kiírás jelent meg a gazdaságfejlesztés és innováció (GINOP), a közlekedés (IKOP), a terület- és településfejlesztés (TOP), a vidékfejlesztés (VP), illetve az emberi erőforrások fejlesztésének (EFOP) területén. A pályázati felhívások a fejlesztési területek széles spektrumát fedik le az infrastrukturális beruházásoktól egészen az innovációs ökoszisztéma fejlesztéséig – mondta [namelink name="Fehér Éva"].


Februárban érkezik a Logisztikai szolgáltató központok fejlesztéseinek támogatása című, 4 milliárd forintos keretösszeggel rendelkező felhívás, ennek célja a már működő, magas hozzáadott értékkel és növekedési potenciállal rendelkező logisztikai vállalkozások szolgáltatásainak továbbfejlesztése, és ezáltal a hazai vállalkozások versenyképességének javítása.

A pályázat keretében elérhető 25–100 millió forintos, legfeljebb 50 százalékos mértékű támogatásra a kkv-k mellett nagyvállalkozások is pályázhatnak. A támogatható tevékenységek körébe tartozik a logisztikai szolgáltatásfejlesztéshez kapcsolódó telekhatáron belüli alapinfrastruktúra-bővítés, -korszerűsítés és ingatlanberuházások, új eszköz beszerzése, információs technológia-fejlesztés, az új informatikai eszközök és szoftverek, gyártási licencek, illetve a gyártási know-how beszerzése is.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül év elejétől többek között fenntartható közlekedésfejlesztési pályázatokra és környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztésre pályázhatnak az önkormányzatok, illetve az állami vagy önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok.

Január végétől lehet pályázni a városi- és települési fenntartható közlekedésfejlesztési pályázatokra, amelyek esetében az önkormányzatok maximum 3 milliárd, illetve 600 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett, többek között kerékpárutak építésére. Február elsején nyílnak meg a 36 milliárd forintos keretösszegű környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztési pályázatok.

A városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések keretében 10 és 917 millió forint, a települési környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések esetében pedig 5 és 750 millió forint közötti támogatási összeghez lehet hozzájutni, szintén 100 százalékos támogatási intenzitás mellett.

Erről bővebben itt olvashat.

Áprilistól lehet pályázni az "Innovációs ökoszisztéma felhívásra" című felhívásra, amely két fázisban járul hozzá a hazai startupok fejlődéséhez és nemzetközi piacra lépéséhez. Az összesen öt milliárd forint keretösszeggel rendelkező pályázat első fázisában egymilliárd forintot kaphatnak meg olyan inkubátor szervezetek, amelyek majd a projekt második fázisában kiválasztott startupokat fogják támogatni és mentorálni.

A második fázisban ennek megfelelően olyan nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív induló vállalkozások kerülnek kiválasztásra, amelyeknek aztán az inkubátorok részben innovációmenedzsment-szolgáltatásokat nyújtanak, részben pedig támogatási közvetítőként és befektetőként járnak el, a fennmaradó 4 milliárd forintos keretösszeg erejéig.

Januártól pedig a turisztikai desztináció menedzsment szervezetek (TDM) pályázhatnak a "Turisztikai szervezetek (TDM) fejlesztése" című pályázat keretében elérhető, 10 és 85 millió forint közötti támogatási összegre. A TDM szervezetek körébe azok a non-profit szervezetek tartoznak, amelyek a desztináció turisztikai elemeit, a köré szerveződő szolgáltatásokat menedzselik egymással szoros együttműködésben

Az innovatív start-up és spin-off vállalkozásokat pedig egy olyan ökoszisztéma létrehozásában segítik, amely a korai fejlődési szakaszban nyújt a KKV-knak kézzelfogható támogatást" - zárta gondolatait Fehér Éva az IR Intelligens Régió® Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója."


Részletesen a kiírásokról itt olvashat. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában