Helyi gazdaság

2016.02.10. 12:49

Megjelentek a Vidékfejlesztési Program legújabb pályázatai

- Gombaházak-hűtőházak, gyógynövény termesztés, kertészet korszerűsítése, geotermikus energia felhasználásának lehetőségei, mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése. A Vidékfejlesztési Programban ezek a Miniszterelnökség által meghirdetett pályázatok, a teljesség igénye nélkül – tájékoztatott Fehér Éva, az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója.

delmagyar.hu

Az alábbi támogatottak adhatnak be pályázatokat, a következő feltételekkel:

1. Mezőgazdasági termelő.
2. Termelői csoport.
3. Fiatal mezőgazdasági termelő.

A pályázatok beadásához szükséges dokumentumok köre: üzleti terv, megalapozó tanulmány, építési tervdokumentáció lehet.

Az IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. pályázatírás és projektmenedzsment területén is komoly tapasztalatokkal rendelkezik, a potenciális vállalkozások számára elkészíti kedvezményes konstrukcióban a pályázatot, üzleti tervet, lebonyolítja a nyertes, illetve megvalósítani kívánt projekteket, tervező-kivitelező partnereivel.


Az alábbi pályázati kiírásokra lehet pályázni a Vidékfejlesztési Programban:

– Gombaházak-hűtőházak létrehozására, meglévő gombaházak-hűtőházak korszerűsítése

A kertészeti ágazat a mezőgazdaságon belül az egyik legmunkaigényesebb, így a legtöbb embert foglalkoztató terület. A gombatermesztés szezonális hatásoktól függetlenül folyamatosan bevételt biztosít a vállalkozásoknak. Minőségi friss gombát kizárólag kézi szedéssel lehet biztosítani, így a vidéki térségekben történő munkahelyteremtésben is jelentős szerepet tölthet be.

A hűtőipar által előállított feldolgozott zöldség-gyümölcs iránt egyre nagyobb az igény a hazai és a nemzetközi piacokon is. A termelés bővítéséhez nélkülözhetetlen az alapanyag ellátás biztosítása, amelyre alapozva a korszerű hűtőházi feldolgozó technológia alkalmazásával biztosítható a vásárlói igények folyamatos kielégítése. További elérendő cél a feldolgozott kertészeti termékek választékának bővítése, növelve a zöldség-gyümölcsféleségek arányát.

Az ágazatok további fejlesztésének feltétele a jelenleginél korszerűbb technológiák alkalmazása, így jelen felhívás egyik célja a kertészeti ágazaton belül a gombatermesztés és a hűtőházak versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén.

Bővebben: www.palyazatok.gov.hu, www.intelligensregio.hu

– Gyógynövény termesztés

A kertészeti ágazaton belül a gyógynövény termesztése és gyűjtése évszázados hagyománnyal bír, amelynek az agrárgazdaságban betöltött szerepe is jelentős, emellett hozzájárul a vidéki térségekben a foglalkoztatás fenntartásához és növeléséhez. Az ágazat által előállított természetes, gyógyászati alapanyagokra egyre növekvő igény mutatkozik, elsősorban a magasabb feldolgozottsági fokú késztermékek bel- és külpiaci értékesítése jelent az ágazat számára jó lehetőséget.

A jelen felhívás célja a kertészeti ágazatok versenyképességének, hozzáadott érték termelésének növelése az új, innovatív és környezetbarát kertészeti termesztés technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén.

Bővebben: www.palyazatok.gov.hu, www.intelligensregio.hu

– Kertészet korszerűsítése - ültetvénytelepítés támogatására öntözés kialakításának lehetőségével

Magyarország földrajzi és természeti adottságai kiváló lehetőséget biztosítanak a minőségi gyümölcs termesztésére, valamint kereskedelemre. A gyümölcstermesztési ágazat az egyéb mezőgazdasági ágazatokhoz képest egységnyi területen kedvezőbb termelési érték termelő képességgel, ezzel együtt – a betakarítás, áru-előkészítés magas élőmunka igénye miatt - kedvezőbb foglalkoztató- és eltartó képességgel rendelkezik.

Az ágazat további fejlesztésének feltétele a jelenleginél korszerűbb technológiák alkalmazása, korszerű ültetvények kialakítása, fajtaválaszték korszerűsítése, termésátlagok és minőség javítása, öntözés korszerűsítése, így jelen felhívás célja a kertészeti ágazaton belül a gyümölcstermesztés versenyképességének, hozzáadott érték termelésének fokozása az új, innovatív és környezetbarát termesztési technológiák és termesztési módok elterjesztésének támogatása révén.

Bővebben: www.palyazatok.gov.hu, www.intelligensregio.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában