Helyi gazdaság

2016.04.15. 08:44

Átláthatóbb és egyszerűbb lett a zöldáram átvételi rendszere

A villamosenergia-piac valamennyi szereplője számára kedvező a megújuló energiaforrásból származó és a hulladékalapú áramtermelés kötelező átvételi rendszerének (KÁT) változtatása, amely április elejétől érvényes - írja a Világgazdaság pénteki számában.

Tóth András István, a Magyar Energiakereskedők Szövetségének elnökhelyettese a lapnak elmondta: a módosulás egyik lényeges eleme, hogy egyszerűbb, ezáltal átláthatóbb lett a villamos energiához kapcsolódó számlázás, amely megkönnyíti a vevőknek az ajánlatok összehasonlítását.


Hangsúlyozta, hogy az átláthatóság miatt a piac is rugalmasabbá válik, és a fogyasztó könnyebben tudja kiválasztani a számára legjobb, legolcsóbb ajánlatot. A kereskedőknek is kedvez a KÁT módosítása, ugyanis a támogatásra jogosult termelők árama már nem a kereskedőkön át, hanem a HUPX áramtőzsdén, annak is elsősorban a másnapi piacán keresztül jut el a felhasználókhoz. 


Tóth András István nem tart attól, hogy a HUPX-ra kerülő villamos energiára nem lenne vevő, mivel szerinte az áramtőzsde eddig is jól működött, és nagy volumeneket kezelt sikerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában