Fókuszban az üzleti titok és jogvédelem

2019.12.05. 12:31

A szabadalmi oltalom nélkül nem térülnek meg a fejlesztési költségek

Ha egy termék reprodukálható, a versenytársak előbb vagy utóbb lemásolják és piacra dobják, komoly károkat okozva az eredeti ötletgazdáknak – erre figyelmeztettek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a szellemi tulajdon védelmével foglalkozó szakemberek.

Losonczi Áron, a fényáteresztő beton feltalálója az Európai Szabadalmi Hivatal segítségével tudta megvédeni találmányát.

A szabadalom az innováció ju­talma. Egy meghatározott földrajzi területre, országra és húsz évre szól. Ez idő alatt tulajdonosa monopolhelyzetben van, csak neki van joga arra, hogy a találmányt az üzleti életben hasznosítsa, vagy arra másnak engedélyt adjon. A terméket vagy technológiát fejlesztő csapatnak kell eldöntenie, hogy találmányát titokban tartja, vagy a jogvédelem valamelyik megoldását választja.

Ha nem lehet titkolni, védeni kell

– Az Unicum receptje 1790 óta titkos, és a versenytársak sem tudták visszafejteni. Egy gyógyszernél azonban más a helyzet. A hosszú évek alatt, komoly költséggel kifejlesztett hatóanyagot a konkurencia könnyen le tudja másolni – mondta lapunknak Kürtössy Jenő iparjogvédelmi szakértő. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának munkatársa hangsúlyozta: minden esetben, amikor a termék másolható, célszerű levédetni.

Losonczi Áron, a fényáteresztő beton feltalálója az Európai Szabadalmi Hivatal segítségével tudta megvédeni találmányát.

Együtt olcsóbb

A szakértő emlékeztetett, hogy pár éve csatlakoztunk a V4-ek által közösen létrehozott Visegrádi Szabadalmi Intézet­hez. A hivatal nemzetközi ku­­tatási és elővizsgálati szerve­zetként működik Budapesten. Segítségével nemzetközi szabadalmi bejelentést vagy PCT-oltalmat szerezhetnek a vállalkozók.

Európai védelem

A magyar feltalálók és találmányok sorsa kacifántos. Rubik Ernő egykor csak néhány or­­szágban védette le a bűvös kockát, nem használta ki a nem­­zetközi szabadalmi oltalomban lévő lehetőségeket. A konkurencia rögtön lecsapott a világszerte népszerű játékra, és másolataival elárasztotta a piacot. Losonczi Áron, a fény­áteresztő beton feltalálója más úton járt. Termékét a konkurencia engedély nélkül gyártotta, de az Európai Szabadalmi Hivatal kimondta, hogy a találmány a csongrádi férfié. Aki üvegbetont akar gyártani, annak licencdíjat kell fizetnie.

Digitális világban élünk

– A bíróságokra érkező ügyek többsége valamilyen internettel kapcsolatos jogsértés – mondta Liber Ádám ügyvéd, versenyjogi szakértő. Például a domainnevek regisztrációjával kapcsolatos viták kötnek ki a taláros testület előtt. Gyakori az is, hogy a tárhelyszolgáltatók weboldalán jogsértő tartalom van. A szellemi tulajdon megsértéséért egészen addig nem lehet őket felelőssé tenni, amíg erről nem szereznek tudomást – folytatta a jogász. Ha az értesítés után eltávolítják a jogsértő tartalmat, nem vonhatók felelősségre, viszont ha a felszólítás után továbbra is megosztják, akkor már perelhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában