Hatvanéves a szentesi Árpád

2020.01.31. 22:02

A kihívásokra mindig előrelépésekkel, fejlesztésekkel válaszolt az agrárcég

Az Árpád-Agrár Zrt. fennállásának 60. évfordulóját ünnepelte pénteken. A zrt. jogelődjét Szentesi Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet néven alapították 1960-ban a Szentes környékén gazdálkodó kertészek. Az évfordulóra könyvet is kiadtak A hagyomány kötelez címmel.

Kovács Erika

– Az Árpád-Agrár Zrt. fontos szerepet tölt be a magyar agráriumban. Sikeressége évtizedes hagyományain, a kor újdonságait, technológiai fejlesztéseit felhasználó modernizáción nyugszik – mondta beszédében Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes, a térség orszá­g­gyűlési képviselője.

– Ahogyan a magyar agrárium egészében, úgy az Árpád-Agrár Zrt. esetében is egyaránt van jelen a magyar vidék múltja és jelene, de kirajzolódik a jövője is.

Farkas Sándor a magyar mezőgazdaság helyzetéről is szólt beszédében. Kiemelte, az agráriumban dolgozók számára a kiszámíthatóság és a stabilitás a legfontosabb. Idén több mint 450 milliárd forintot fizettek ki a gazdálkodóknak a közvetlen támogatásokon keresztül, míg a nemzeti forrásokból mintegy 100 millió forintot fordítottak kiemelten az állattenyésztésre és az öntözésfejlesztésre.

– Számos kihívás érte az Árpád szövetkezetet ez alatt a hat évtized alatt, például a 60-as évek elején a téeszesítés, a 90-es évek elején a kárpótlás vagy az uniós csatlakozás. Az új szervezeti keretek között is továbbvitték a tradíciót – emelte ki beszédében Varga Zsuzsanna, az MTA munkatársa.

Csikai Miklós elnök-vezérigazgató felsorolta az elmúlt hatvan év mérföldköveit. FOTÓ: KOVÁCS ERIKA

– A szövetkezet első elnöke, Szabó Laci bácsi így mesélte az alakulást: „Tudja, mi, kertészek megszólítottuk egymást. Ha már muszáj új ruhát venni, mert ez a parancs, akkor jobb, ha elmegyünk a szabóhoz és varratunk magunknak egy olyat, ami jó. Amit utánunk dobnak, az vagy lötyögni fog rajtunk, vagy olyan szoros lesz, hogy nem bírunk benne mozdulni” – említette meg beszédében Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki felsorolta az Árpád hatvan évének főbb állomásait. A szövetkezet 1960. január 27-én alakult meg.

1964-ben fúratták az első termál­kutat, aminek energiájára alapozva épült 1968-ban az első másfél hektáros üvegház. 1969 és 1971 között 20 hektáros telepet építettek.

Az évtized legnagyobb be­ruházása a 13,5 hektáros, rendszerbe gondolt szentlászlói telep felépítése volt. Csikai Miklós kiemelte Márton Sándor tevékenységét, aki a szakcsoport alapításától kezdve irányította a gazdasági és pénzügyi területet. Ekkor épült az új székház is. 1975-ben az Árpád szövetkezet gesz­torságával megalakult a Ko­rai Zöldségtermesztési Rendszer. 1990-ben kezdődött a mezőgazdasági szerkezetváltás. Az 1024 tagból mindössze huszonheten léptek ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában