Március elején indul az új pénzforgalmi rendszer – olcsóbb számlacsomagok jöhetnek

2020.01.23. 10:14

Azonnal megérkeznek a hétköznapi banki utalások

Az azonnali fizetési rendszerhez az kell, hogy annak egyik alappillére, a fix díjas elektronikus számlacsomag fogyasztóbarát legyen. A Bankszövetség elengedhetetlennek tartja a lakossági ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetését.

K. A.

– Az azonnali átutalás március 2-i bevezetése meghatározó lé­­pés a pénzforgalom fejlesztésében, olyan nemzetgazdasági érdek, amelyet elkötelezetten támogatunk. Az elmúlt hónapokban a bankszektor több tíz milliárd forintot fordított a rendszer kiépítésére, az informatikai fejlesztésekre – áll a Magyar Bankszövetség közleményben.

Elektronikus számlacsomagok

A szervezet szerint az, hogy a hétköznapi utalások szinte azonnal meg fognak érkezni, hatékonyabbá teszi a gazdaságot, és az új rendszer „kihívója lesz” minden készpénzes fizetésnek. Alappillére az olyan lakossági „elektronikus” számlacsomagok bevezetése, amelyek fogyasztóbarát fix díjért nagy számú elektronikus át­utalást biztosítanak. Ezek a rövidesen elinduló digitális fizetési formákkal együtt gyakorlatilag a készpénzmentes élet felé mutatnak.

Fehéríti a gazdaságot

– Fontos, hogy az adózási környezet ne korlátozza a banki csomagárazást, vagyis az innováció az adóteher miatt ne versenyhátrányt jelentsen a bankoknak. Ehhez elengedhetetlen a csomagárazást indokolatlanul költségessé tevő, elektronikus ügyletekhez kapcsolódó illeték kivezetése – hangsúlyozza a Bankszövetség.

A szervezet szerint az új „elektronikus” számlacsomagok már nem igénylik a kétszeres ingyenes készpénzfelvétel biztosítását. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adóbevétel „csupán” 10 milliárdos nagyságrendű, azaz jóval kisebb, mint a lakossági készpénzhasználati szokások fejlesztésével és a gazdaság további fehérítésével elérhető 400 mil­­liárd forintos költségvetési többletbevétel.

Tranzakciós adó

– Azt szeretnénk elérni, hogy a lakossági elektronikus pénzforgalom utáni tranzakciós adó kivezetése a következő hónapokban megtörténjen. Ezt követően a bankok közötti verseny eredményeként új, a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb árazású számlacsomagok fognak megjelenni – áll a közleményben. Ugyanakkor megmaradnak azok az ajánlatok is, amelyek továbbra is tartalmazzák a kétszeres in­­gyenes készpénzfelvételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában