Hitelek – ördög a részletekben

2020.01.06. 17:04

Csábító a nullaszázalékos kamatozás, meg a könnyen elérhető áruvásárlási kölcsön

Túl vagyunk az ünnepeken, ilyenkor a fogyasztási kölcsönszerződések száma is megnő, sokan vásárolnak áruhitellel, személyi kölcsönből vagy hitelkártyával. Az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni a szerződés részleteit, ami később sokba kerülhet – a tanulságok egész évben érvényesek.

K. A.

Tévét is sokan vesznek áruhitelre. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

A fogyasztási kölcsönöket viszonylag könnyen és kényelmesen igénybe lehet venni, ha nem vagyunk a Központi Hitel­információs Rendszer (KHR) negatív listáján és rendszeres a jövedelmünk. A pénzügyi szolgáltatók különböző kölcsönöket ajánlanak, de talán a legismertebb a 0 százalékos áruhitel. Gondolhatnánk, nincs semmi kockázat, de tényleg mindig 0 százalék?

Van ingyenhitel?

Az ilyen konstrukcióknál a teljes hiteldíj­mutató (THM) 0 százalék, ami tartalmazza azokat a díjakat, költségeket, amelyeket az adósnak a tőkén felül kell megfizetnie. Ilyen például: kamat, kezelési költség, hitelbírálati díj. – Ugyanakkor, ha késedelembe esünk a részletfizetéssel, akár egy nappal is, ugorhat a 0 százalék THM – hangsúlyozza Husi Dávid. A FOME által működtetett Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodák koordinátora hozzáteszi, a szerződési feltételek tartalmazzák, hogy a pénzügyi szolgáltató késedelem esetén mekkora díjat és késedelmi kamatot számíthat fel.

Időben törlesszük!

A hitelkártya-szerződéseknél is különösen fontos figyelni a határidőkre, hiszen az egész konstrukció lényege, hogy a szerződésben meghatározott kamatmentes türelmi időszakban fizessük vissza, vagy legalább a bank által előírt minimális törlesztőrészletet. És ha már itt tartunk, az áruhitelhez az adós gyakran kap egy hitelkártyát is, aminek pluszköltségei lehetnek, ha aktiválja azt és nem szünteti meg például az áruhitel futam­idejének lejártával.

Tévét is sokan vesznek áruhitelre. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

40 százalékos THM

Nézzük meg, hogy egy 40 százalékos THM-mel rendelkező hitelt mennyiért kapunk a banktól. Mennyibe is kerülne – havonta és összesen –, ha álmaink 170 ezer forintos lapostévéjét áruhitelből szeretnénk megvenni, a pénzt pedig egy év alatt visszafizetni. Ezt minden bonyolultabb számítás nélkül, a legtöbb szolgáltató weboldalán található kalkulátorral is megtehetjük. Esetünkben a 170 ezer forintos hitel havi törlesztőrészlete 17 ezer 420 forint lenne és a 12 hónap alatt összesen 209 ezer 042 forintot fizetnénk vissza. A fő kérdés ilyenkor az, megér-e nekünk közel 40 ezer forint többletkiadást, hogy azonnal miénk legyen a televízió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában