Fontos

2020.10.13. 12:56

Gazdálkodók figyelem! Elindult az adategyeztetés

Az államkincstár megkezdte a területalapú egységes kérelmek adategyeztető végzései­nek kiküldését. A falugazdászok által beadottaknál ebben az évben is alacsonyabb volt az adategyeztetésben érintett kérelmek aránya, mint az egyénileg benyújtottak esetében.

Munkatársunktól

Több ezer gazdálkodónak küldött értesítést az államkincstár. Illusztráció: DM

A Magyar Államkincstár a korábbi évekhez hasonlóan idén is felszólító végzés kiküldésével hívja fel az érintettek figyelmét, ha a benyújtott egységes kérelemnél adategyeztetésre van szükség. Ennek oka lehet például túligénylés, táblaátfedés vagy területi ráfedés. A végzések kiküldése már megkezdődött közel nyolcezer gazdálkodónak, akik közül több mint négyezren kamarai meghatalmazott segítségével adták be kérelmüket.

A kincstár és az agrárkamara együttműködésének, valamint az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően az adategyeztetésben érintettek száma a 2016. évi 27 ezerhez képest kevesebb: 2017-ben már csak 12 ezer, míg 2018 és 2020 között egyaránt 7-8 ezer gazdálkodónak küldött értesítést a kincstár. Történt mindez folyamatosan szigorodó feltételek mellett.

Az adategyeztetést kizárólag elektronikus úton, az erre kialakított felületen tehetik meg a gazdálkodók.

Erre a kincstár által küldött értesítés kézhezvételétől – a végzés ügyfélkapun keresztüli letöltésétől – számított 10 naptári nap áll rendelkezésre.

Amennyiben az érintett a 2020. évi egységes kérelmének beadásánál kamarai meghatalmazott segítségét vette igénybe, úgy a végzést átvevő falugazdászok telefonon és e-mailben is felveszik a kapcsolatot a termelővel.

Az agrárkamara felhívja az adategyeztetésben érintett gazdálkodók figyelmét, hogy őstermelői igazolvánnyal vagy kamarai kártyával csök­kenthető az adminisztráció, ezért valamelyik dokumentumot javasolt elvinni az ügyintézéshez.

Mint ismert, 2020. május 31-ig 169 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek kétharmadát, mintegy 114 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével. Az idei számok is – a 2019-eshez hasonlóan – azt mutatják, hogy az egységes kérelmek beadásánál érdemes igénybe venni a kamara falugazdászai­nak ingyenes segítségét. Az így beadott kérelmek 3,5 százalékánál van csak szükség adat­egyeztetésre, az egyénileg benyújtottak esetében ez az arány hét százalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában