Több ezer ügyfél kap levelet hitelező pénzintézetétől Csongrád-Csanád Megyében is

2020.11.20. 15:21

Ezzel a módszerrel segítenének a jelzáloghitellel rendelkezőkön

A következő hónapokban mintegy 90 ezer, hosszú futamidejű, változó kamatozású jelzáloghitellel rendelkező ügyfél kap ismét tájékoztató levelet hitelkamata fixálásának lehetőségéről bankjától. Az MNB így csökkentené a kockázatot.

K. A.

20200331 Tömörkény Képen: utcakép Fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János (illusztráció)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly áprilisi ajánlása alapján a pénzintézetek a következő hónapokban immár másodszor küldenek tájékoztatókat azoknak a lakossági ügyfeleknek, akiknek 2015. február előtt kötött, válto­­zó kamatozású jelzáloghitel-szerző­désük van, abból még legalább 10 év futamidő van hát­ra, és rendben fizetik a törlesztőrészleteiket, illetve legfeljebb 90 napos a késedelmük.

Az MNB szerint szeptemberben 85-90 ezer ilyen szerződés volt, ezek összege 550-600 milliárd forint, ez nagy csökkenés a 2018. végi 900 milliárd forinthoz képest. A tájékoztatók levélben, e-mailben vagy netbankon érkezhetnek az érintettekhez, ezekben a bankok az ügyfél konkrét hitelénél végzett számítási példával bemutatják, milyen hatása lehet változó ka­matozású lakáshiteleknél egy jövőbeni kamatemelkedésnek.

Hangsúlyozzák, hogy a törlesztőrészlet akár 3 havonta is változhat, és ennek a kockázatnak a kiküszöbölésére a hosszabb távra rögzített kamatozású jelzáloghitelre átváltást ajánlják fel. Egy-egy 5, illetve 10 évig rögzített, és egy futam­idő végéig fix kamatozású konstrukció közül legalább ket­­tőt mutatnak be, az ügyfél adott hitelére vetítve a kamatrögzítés hatásait.

Azok, akik nem fixálják hitelüket, és futamidejük meghaladja a 10 évet, évente egyszer, aktualizált tartalommal újból kapnak ugyanilyen figyelemfelhívást.

– A változó kamatozás a törlesztési moratóriumot választók számára is kockázatot hor­­doz – mutat rá az MNB. A szabályok szerint a fizetési stop lejártával havi törlesztőrészletük ugyan nem lehet ma­­gasabb, mint az a moratórium nélkül lenne, ám a változó kamatozású hiteleknél előfordulhat, hogy többet kell fizetniük az ügyfeleknek.

A fix kamatperióduson belül viszont a bank nem emelheti meg a kamatot, és nem nőhet az ügyfél havi adósságterhe. Fontos, hogy ha a moratóriumban lévő él a hitelkiváltás lehetőségével – ami egyben új szerződést is jelent –, akkor számára megszűnik a fizetési halasztás védőhálója. Szerződésmódosítás esetén azonban csupán a kamatozás típusa változik, nincs tehát új hitelfolyósítás, ezért az ügyfél továbbra is élvezi a fizetési halasztás védelmét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában