Csökkentek a díjak

2021.01.06. 11:30

Mi vár a szegedi ingatlanpiacra, ha véget ér a pandémia?

A tavalyi utolsó hónapokban sokak kivártak az ingatlanvásárlással, az ősszel bejelentett otthonteremtési kedvezmények miatt. Szakértők szerint Szeged környékén főként a kertes házak népszerűek.

T. Sz.

20201221 Szeged Hitelmoratórium hosszabbítást jelentett be a kormány. Képen: Társasházi lakások a Nagykörúton. Illusztráció. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Fotó: Karnok Csaba

– A tavaly ősszel bejelentett, idén januártól életbe léptetett új otthonteremtési kedvezmé­nyek hatására 2020 utolsó hó­­napjaiban leállt az ingatlanpiac, de az előszerződések robbanásszerű növekedéséből arra lehetett következtetni, ez nem tart sokáig – fogalmazott Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatanhálózat alapító-tulajdono­­sa.

Szegeden és környékén a vásárlások célpontjai jelenleg főként a nagy erkélyes, kertes ingatlanok

– tette hozzá Szil Gabriella, a helyi irodájuk tu­­lajdonosa.

Csökkent a kereslet

– A panellakások iránti érdeklődés csökkent, látványosan visszaesett a befektetői vásárlás és az albérletkiadás. A járvány lecsengése és a normál életmenet visszaállása után vélhetően a befektetői kedv újra fellángol, elsősorban a belvárosi és a kis alapterületű lakásokat érintve. A kormány támogató programja, a babaváró hitel, az illetékmentesség pedig a nagyobb értékű lakások és házak vásárlói rétegét erősítik. A falusi csok környékünkön nem jellemző, kevés település szerepel listánkban, és azok sem túl népszerűek a fiatalok körében – mondta Szil Gabriella.

A közjegyzői díjak csökkentése szintén az otthonteremtést segíti. Fotó: Karnok Csaba

Szeged a stabil lehetőség

Az ingatlanárak kapcsán Ga­­danecz Zoltán úgy fogalmazott: a járvány kezdete óta sok vásárló várt az ingatlanárak csökkenésére, de ezt szinte ki­­zártnak tartja. Szil Gabriella tapasztalata szerint Szegeden a panelok ára lassan esett, de drasztikus változásra itt sem számítanak a továbbra is várható élénk érdeklődés miatt.

A közepes méretű, három-négy szobás téglalakások őrzik majd legstabilabban az árpozíciójukat,

ezekre folyamatos a kereslet, talán még emelkedhet is az áruk az év második felére az ingatlanos szerint.

– Szeged igazán népszerű befektetői város, stabil lehetőség a fiataloknak, a munka miatt költözőknek szintén népszerű célpont. Az egyete­­mi élet és az idegenforgalom élénkülése pedig magával hozza majd az albérleti árak újbóli emelkedését – mondta a szakértő.

Maximált közjegyzői díjak

A közjegyzői díjak csökkentése szintén az otthonteremtést segíti azzal, hogy értékét maximálták a csokkal vásárolt ingatlanoknál. Az új szabályok szerint tovább csökkennek az adminisztrációs díjak: legfeljebb 19 ezer 500 forint közjegyzői díj számolható fel az ingatlanjukat állami hitelből vásárlóknak. A maximált összeg érvényesíthető az otthonfelújítási hitel igénylésekor is – írta az MTI.

A díj magában foglalja többek között a munkadíjat és az okiratkészítés díját. A közjegyzői díj a főszabálytól eltérően abban az esetben haladhatja meg a 19 500 forintot, ha a hitelfelvevő kérésére a közjegyző a hivatali helyiségén kívül vagy 18 óra és reggel 8 óra között, munkaszüneti vagy pihenőnapon készíti el a közjegyzői okiratokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában