a Villeroy pedig 40 vietnámi vendégmunkást vár

2021.02.23. 15:20

Indiaiak fejik a teheneket Vásárhelyen

Több vásárhelyi cég is külföldi munkavállalókat kénytelen foglalkoztatni, mivel hazai dolgozókkal nem tudták biztosítani a létszámukat. A porcelángyár vietnámiakat vár a szanitergyártásba, a Hód-Mezőgazdánál pedig indiaiak dolgoznak a fejőházban.

Kovács Erika

20210120 Hódmezővásárhely Fejlesztések a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél. Képen: Az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. bejárata az Erzsébeti úton. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

A Villeroy & Boch Magyarország Kft.-hez, amint a vírushelyzet ezt megengedi, 40 munkavállaló érkezik Vietnámból – válaszolta lapunk megkeresésére a cég. A külföldi munkások először képzésen, betanításon vesznek részt, majd a szanitertermelésben foglalkoztatják őket.

A 750 dolgozó mintegy 7 százaléka külföldi

A Villeroy & Boch csoportnak már vannak tapasztalatai a vietnámi munkavállalókról. A cég romániai gyárában ugyanis évek óta foglalkoztatnak vietnámiakat, erre építve esett a választás rájuk Vásárhelyen is. Az ázsiai dolgozókat Szegeden szállásolják majd el.

Az elmúlt években a gyártókapacitás stabilizálása érdekében Szerbia magyarlakta részéből és Ukrajnából is érkeztek munkavállalók a gyárba.

A Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél 750-en dolgoznak. A külföldi munkavállalók száma nem éri el a vállalat teljes foglalkoztatotti létszámának 7%-át. A nem magyar munkavállalókkal angolul kommunikálnak, esetenként külön anyanyelvi tolmácsot is alkalmaznak.

A Villeroy & Boch hódmezővásárhelyi gyárába hamarosan 40 vietnámi dolgozó érkezik.
Fotó: Karnok Csaba

Az Edénygyár leépítésre kényszerült

– Mi nem foglalkoztatunk külföldi munkavállalókat. Tavaly a vírushelyzet miatt a piaci lehetőségeink igencsak beszűkültek – tudtuk meg Frankó Gábortól, az Alföldi Porcelán Edénygyár Zrt. vezérigazgatójától.

– Asztali porcelánt gyártunk. A piacunk a vendéglátáshoz kapcsolódik, ami most köztudott, hogy milyen helyzetben van. A piaci problémák miatt sajnos le kellett építenünk a dolgozóink egy részét. Tavaly év végén a 230-ból már csak 167 munkatársunk volt. Idén, év elején viszont 20 fővel növeltük a létszámot. Középfokú műszaki szakembereket, karbantartókat, gépkezelőket nehéz találni, kevesen keresnek állást.

A betanított munkásoknál könnyebb a helyzet, de többük hozzáállásával gondok vannak.

Ahogy látom a helyi munkaerőpiacot, nem csodálom, hogy más cégek vesznek fel külföldi munkavállalókat is – hangsúlyozta a cégvezető.

Nem jelentkezett senki tehenésznek

A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél 6 indiai tehenész dolgozik.

– Éveken keresztül hirdettünk, többek között a vajháti munkatelepünkre is felvételt, de azt tapasztaltuk, hogy nem szívesen jelentkezik senki az állattenyésztési ágazatba, mert nagyon nehéz munka. Pedig igyekszünk versenyképes fizetést biztosítani – mondta Antal Gábor, a Hód-Mezőgazda Zrt. vezérigazgatója.

– Indiában a tehén szent állat. Ezért nekik nem derogál a tehenészetben dolgozni. Az indiaiak rendkívüli módon tisztelik és szeretik a szarvasmarhákat és értenek is hozzájuk.

Elsősorban a fejőházban alkalmazzuk őket. Angolul beszélünk velük. Aki nem ismeri a nyelvet, azoknak a többiek fordítanak. Van egy maguk közül kinevezett csoportvezetőjük, aki gardírozza őket a munkában és a munkán kívül is – tette hozzá.

A cég Vajháton összkomfortos, fűthető-hűthető, mosási lehetőséggel, tévével ellátott konténerházakat épített nekik. Saját konyhájuk van, ahol főzni tudnak. A vállalat a bevásárlásban is segít nekik.

– Eleinte a hazai dolgozóink távolságot tartottak tőlük, először meg is ijedtek, hogy miattuk elveszítik a munkájukat. Elmagyaráztuk, hogy nem a magyar dolgozók helyére hozzuk őket, hanem azokat az állásokat töltjük be, amelyre nem jelentkezett senki. Ma már nincs ebből gond. Jó kapcsolatot ápolnak dolgozóink az indiaiakkal és viszont – emelte ki a vezérigazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában