Gazdaságosabb a be- és kitárolás

2021.02.16. 16:40

Kutatók tervezték az új silókat Vásárhelyen

Több mint 600 millió forintból öt modern szemestárolót építtetett a hódmezővásárhelyi Dió 896 Kft. Merőben új töltési technológiát alkalmaznak, amely szabadesésmentes, ezáltal minimalizálja a szemtörést és csökkenti a szálló por mennyiségét is.

Kovács Erika

– Cégünk idén 25 éves, 1996-tól működik. Vegyianyag-kereskedelemmel kezdtünk, ez jelenleg egyötödét teszi ki a forgalmunknak – mutatta be a vállalkozást Horváth L. Csaba, a Dió 896 Kft. ügyvezetője, tulajdonosa.

8,3 milliárdos árbevétel

– Tevékenységünket kertészeti, majd szántóföldi műtrágyák forgalmazásával bővítettük. Foglalkozunk növényvédő szerek, vetőmagok értékesítésével is. Néhány éve pedig a terménykereskedelem is a profilunk része. Telephelyünkön mintegy 30 ezer tonna terményt tudunk tárolni. A célunk az, hogy minél magasabb szintre emeljük a szolgáltatásainkat. Mi a kisebb tőkeerővel rendelkező cégek közé tartozunk, a „nagyokkal” csak magas minőségű szolgáltatásokkal tudjuk felvenni a versenyt – mondta Horváth L. Csaba. A cég 40-42 dolgozót foglalkoztat. A tavalyi árbevételük 8,3 milliárd forint volt.

Hét darab terménytároló

– 2015-től több beruházásunk is volt. Először szárító-tisztító művet építettünk, valamint egy sík tárolót, majd hét darab 3050 köbméteres terménytároló silót terveztettünk. Ebből kettőt önerőből építettünk fel, öthöz pedig egy kutatás-fejlesztési pályázat révén kaptunk forrást. Az öt siló összesen 662 millió forintból épült fel, 364 millió forint hazai és uniós állami támogatással – sorolta lapunknak a cégvezető.

Kutatók tervezték

Az ügyvezetőtől megtudtuk, a projekt során együttműködtek a gödöllői Szent István Egyetem – vagy ahogy februártól hívják: a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – kutatóival.

Ezekben az új silókban szabadesésmentes töltési technológiát alkalmaznak. Fotó: Kovács Erika

Az öt silóban új technológiát vezettek be, aminek a lényege, hogy általa kisebb a törési veszteség, gazdaságosabb a be- és kitárolás, csökken a szálló por mennyisége.

Horváth L. László kiemelte, az új silókat már használják, a partnereiktől pozitív visszajelzéseket kaptak, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket.

A hódmezővásárhelyi cég a jelenlegi telephelyén további bővítéseket nem tervez, nincs rá elegendő helyük. Az önkormányzattal egy új terület vásárlásáról folytatnak tárgyalásokat, ahol a kapacitásaik bővítése érdekében egy sík tárolót építenének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában