2021.03.28. 16:00
Műszakonként 2000 kiló szaloncukor gyártására alkalmasak a berendezéseik Székkutason
Már javában zajlik a székkutasi csokigyár próbaüzeme. Élesben augusztus végétől, szeptember elejétől dolgoznak, akkor már teljes erőbedobással a karácsonyi szezonra készülnek. Az 1 milliárd forintból felépült üzem korábbi beindítását a járványhelyzet gátolta.
A gyártósor nyár végétől már nagyüzemben dolgozik. Fotó: Kovács Erika
Székkutason 2020 tavaszára épült fel a Premium Choco Kft. kézműves csokiüzeme mellett a mintegy 1000 négyzetméter alapterületű csokigyár. A beruházás 1 milliárd forintba került. Az összeg felét pályázaton nyerték, a másik 500 milliót banki kölcsönből és önerőből biztosították.
Csúszás a járvány miatt
– A pandémia több hónapos csúszást eredményezett a részprojektek befejezésénél.
Tavaly tavasszal érkezett meg például a gyártósorunk az olasz szakminisztérium külön engedélyével. Az olasz szakemberek, akik beüzemelték a berendezéseket, viszont csak több hónappal később jöhettek Magyarországra. Úgyhogy a tavalyi szaloncukor-időszakról a vírushelyzet miatt lemaradtunk – tudtuk meg Dani Róberttől, a Premium Choco Kft. egyik tulajdonosától, üzemvezetőjétől.
Ősztől nagyüzemben
– A gyárunk tesztüzeme februárban kezdődött. A tavaszi időszakot a gépek bejáratására, finomhangolására, a dolgozók betanítására fordítjuk.
Emellett természetesen tovább folytatjuk a piacok felkutatását is. Arra készülünk, hogy nyár végétől, kora ősztől már nagyüzemben gyártjuk a csokoládét, szaloncukrot.
A gyár egyelőre két főt foglalkoztat, a karácsonyi szezonra pedig 10-15 fővel készülnek majd. Első lépésben egy műszakot terveznek, amit a rendelések függvényében szükség szerint bővíthetnek.
Táblás csoki, szaloncukor
A székkutasi csokigyárban minőségi termékeket gyártanak majd, ét- és tej-, valamint ízesített táblás csokoládékat, szaloncukrokat, desszerteket, bonbonokat és csokoládé-alapanyagot, utóbbit cukrászdák, kézművesüzemek részére. A termékek fantázianevén még dolgoznak.
A gyártósor nagy kapacitásra képes. Műszakonként táblás csokiból 20 ezer darabot tudnak majd legyártani, csomagolni, szaloncukorból pedig 2000 kilót.
Dani Róberttől megtudtuk, a kézművesüzemük továbbra is megmarad, ott most a pandémia miatt voltak kénytelenek leállni, mert a termékeiket forgalmazó üzleteknek be kellett zárniuk.