Erős a hónap

2021.04.13. 19:51

Harcsát és pontyot és csukát is telepítettek a horgászvizekbe

Erős volt a március a megyei horgászszövetségnél. A hónap elején elkezdték a szokásos tavaszi haltelepítést, amiből még április elsejére is jutott. Kísérleti süllőfészkek, csukaivadékok, két- és háromnyaras pontyok kerültek a Csongrád-Csanád megyei horgászvizekbe.

Kovács András

A halak és a víz világnapja környékén telepítik rendszerint a halakat. archív Fotó: Török János

Fotó: Török János

A Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetségének (HECSMSZ) terv szerinti haltelepítése idén is hagyományosan a növendék harcsák kihelyezésével kezdődött. Március elején a csongrádi Tiszába és a makói Marosba is vittek a Röszkei Halnevelőből. A 25 mázsányi szállítmány – negyedkilós egyedi tömeggel számolva – több mint tízezer darab kihelyezését jelentette.

Közönség nélkül

A telepítés március 8-tól kétnyaras, átlagosan hatvandekás növendék pontyokkal folytatódott, az állomány az Ecsegfalvi halastavakról érkezett. Az Atkai-, Gyálai-holtágba, a Maty-éri víztározóba és a Sa­­lakos-csatornába összesen 33 mázsa pikkelyes növendék került. A Tiszába Csongrádnál és Algyőnél eresztették vízbe a növendék pontyokat, a Maroson pedig az apátfalvi homokbánya partszakaszán történt az összesen 64 mázsányi telepítés.

A halak és a víz világnapja környékén telepítik rendszerint a halakat. archív Fotó: Török János

Március 20. a halak, 22. a víz világnapja, a megyei szövetség ez idő tájt minden évben kétnyaras pontyokat telepít. Idén is ez történt, a járvány miatt közönség nélkül. A 60-70 deka közötti egyedsúlyú „szarvasi” pontyok őszre akár a fogható méretet is elérhetik. A mindszenti Tiszába és a Mártélyi-holtágba 36 mázsa került, az Algyői-főcsatorna, az Atkai-holtág és a Tisza szegedi szakasza 25 mázsa kétnyaras növendékkel gazdagodott.

Süllőfészkek

Március 22-én és 23-án a szövetség munkatársai az Alsó-Tisza süllőállománya szaporodásának elősegítésére 10-10 speciá­lis műfészket helyeztek el a tápéi téli kikötőben és a gyálai medencés kikötőben. Ha a szaporodásra készülő egyedek megfelelő aljzatot találnak, egy-egy fészekre akár több százezer ikrát is rakhatnak. A természetes vizekben kikelt süllőlárvák az adott viszonyokhoz jól alkalmazkodnak, és sokkal ellenállóbbak, mint az előneveltek.

Vida József hivatásos halőr egy szép ponttyal. Fotó: HECSMSZ

Március végén 251 ezer előnevelt csukaivadékot „halásztak le” Röszkén. Ebből legtöbb a HECSMSZ alá tartozó kilenc horgászvízbe jutott, de a szegedi Herman Ottó és a Mártélyi Horgászegyesület is gazdagodott 20, illetve 25 ezerrel. Az előnevelt, átlagosan 2,5 centis ivadékok Újhelyi Roland haltenyésztő me­­dencéiből érkeztek.

Szarvasi háromnyaras

Április 1-jén közel 92 mázsa háromnyaras ponty került a megyei horgászvizekbe.

– Az első szállítási ütem az Akolszögi, a Mártélyi és a Körtvélyesi Holt-Tiszát érintette, majd az Atkai-, a Gyálai-holtág Görbe-Sárgás, a Lisztes szakaszaiba, a Salakos-csatornába és a Maty-éri víztározóba eresztettük az átlagosan 2,7 kilós pontyokat – mondta Oláh Szabolcs. A szövetség halgazdálkodási referense, a Mártélyi Horgász­egyesület elnöke hozzátette, a halak a szarvasi Agro-Aqua Kft. tógazdaságában nevelkedtek.

Járványügyi szabályok

Vasárnap került ki a megyei szövetség honlapjára egy részletes tájékoztató a járvány kapcsán. Ennek fontos bekezdése, hogy este 10 és reggel 5 óra között az éjszakai horgászat általánosan nem engedélyezett. A horgászvizek üzemeltetőinek javasolt az este 9 órai zárás, a horgászoknak pedig az, hogy a kijárási tilalom kezdetéig biztonsággal hazaérjenek. Kivétel a saját tulajdonú, közvetlen vízparti telken történő éjszakai horgászat, de az csak a tulajdonosnak, illetve családtagjainak megengedett. Hangsúlyozták, az április 19. utáni időszakra szóló döntés nem a szövetség, hanem az operatív törzs, illetve a kormány hatásköre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában