Idén is emelte a bérüket a kormány

2021.04.16. 10:58

Több mint 50 közmunkás kap városi támogatást Szegeden

Havonta átlagosan 56 szegedi közmunkás bérét támogatja az önkormányzat. A legtöbben a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél és a vadasparkban dolgoznak. Idén a kormány megemelte a közfoglalkoztatottak bérét.

Suki Zoltán

Több helyen is alkalmazhatnak közmunkásokat. Az érvényben lévő jogszabály szerint többek között a helyi és nemzetiségi önkormányzatnál, egyházaknál, civil szervezeteknél, valamint az állami és önkormányzati tulajdon kezelésével és fenntartásával megbízott, vagy erre a célra létrehozott gazdasági társaságoknál. Magyarul például városi tulajdonú cégeknél is. Utóbbiak esetében is dönthet úgy az önkormányzat, hogy támogatja a közmunkások bérét, akár a teljes összeget is.

Szeged gazdasági alpolgármesterének előterjesztéséből kiderül, hogy az önkormányzat a korábbi évekhez hasonlóan támogatást nyújt a bérekhez, mégpedig Szegeden havonta, átlagosan 56 közfoglalkoztatottnak. Az idei költségvetési tervezetben a „Közfoglalkoztatás támogatása” előirányzaton 7 millió 300 ezer forint szerepel.

A városban a környezetgazdálkodási cégnél, a Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nél, a vadasparknál, a Petőfi Sándor Művelődési Háznál, a Heller Ödön Művelődési Háznál, a Kecskési Mű­­velődési Háznál, a Kövér Béla Bábszínháznál, a Móricz Zsigmond Művelődési Háznál, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnál, illetve az önkormányzatnál dolgozó közmunkások bérét támogatják.

A legtöbben, 30 ember a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél dolgozik, a vadasparkban tízen, a városi önkormányzatnál és a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.-nél pedig 5-5 ember. A többi említett szervezetnél egy-egy közmunkást foglalkoztatnak.

Idén négy százalékkal emel­­te a kormány a közmunkások bérét. Bruttó 3470 forintos emeléssel havi bruttó 85 ezer forintra nő a teljes munkaidős közfoglalkoztatottsági bér februártól, illetve bruttó 3445 forinttal 110 ezer forintra emelik a szakképzettek juttatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában