Továbbra sem lesz eső

2021.06.30. 07:14

Már fenyegető mértékű az aszály

Az agrárkamara kezdeményezte a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését. Ekkor nem kell vízkészletjárulékot fizetni a mezőgazdasági termelőknek, továbbá vízjogi engedély nélkül egy alkalommal rendkívüli öntözési célú vízhasználat is lehetséges.

Munkatársunktól

20200623 Ikervár A szárazság miatt egy-két héttel korábban indulhat az aratás. Az aszályos évkezdés után végre megérkezett az eső, ami ugyan a repcén már nem segít, de a kalászosok minőségén még sokat javíthat. Képen: Takács Gyula gazdálkodó egy kilenchektáros táblában mutatta meg, hogy az ősszel vetett búzájában milyen szépen kiteltek a szemek Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe

Fotó: Cseh Gábor

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszálymonitoring-rendszerének jelentései, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara me­­gyei szervezeteinek jelzései alapján hazánk egész területét érinti már a talajok vízhiánya. A felső 50 centiméteres réteg az elmúlt időszakban tovább száradt, már szinte az egész országban a kritikus, 40 százalékos ér­­ték alá csökkent a nedvességtartalom, az Alföldön és a Kisalföldön 30 százalék alatti értékek is előfordulnak.

A meteorológia előrejelzése alapján a következő napokban a csapadék területi átlagban nem ígérkezik számottevőnek, jelentős országos esőzésre nem lehet számítani, így az aszály várhatóan erősödik.

Mindezek miatt az agrárkamara kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a tartósan vízhiányos időszak kihirdetését.

A mezőgazdasági termelők terheinek csökkentése érdekében a kihirdetett tartósan vízhiá­nyos időszakban az öntözési, halgazdálkodási és rizstermelési vízhasználat után nem kell vízkészletjárulékot fizetni. Ekkor a használó bejelentése alapján, vízjogi engedély nélkül, egy alkalommal, rendkívüli öntözési célú vízhasználat lehetséges. Rendkívüli öntözési célú vízhasználatnak minősül a közvetlenül felszíni vízből, ideiglenes szivattyúállással, legfeljebb 120 milliméternyi – hektáronként 1200 köbméternyi – víz „öntözési célból, legfeljebb megszakítás nélkül egy hónap időtartamig történő kijuttatása”.

Az ilyen célú vízhasználatot a megyei katasztrófavédelemhez írásban kell bejelenteni, amelyhez a területileg illetékes vízügyi igazgatóságnak a hozzájárulását is csatolni kell. A rendkívüli célú vízhasználatról szóló útmutató és a kapcsolódó adatlapok elérhetők az agrárkamara honlapján, a nak.hu oldalon a „kézikönyvek, tájékoztató” menüpont alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában