pénzügyi bizottság

2021.06.23. 16:15

Több bérlakást és garázst akar eladni a szegedi önkormányzat

Az ingatlanok többségét a jelenlegi bérlők szerezhetnék meg. A Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság június 23-i ülésén ezen vitatkoztak a legtöbbet a képviselők. A végső szót a pénteki közgyűlésen mondják majd ki.

Suki Zoltán

20210131 Szeged városháza fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

Nyolc, jellemzően belvárosi önkormányzati bérlakás eladásáról döntött szerdai ülésén a szegedi közgyűlés Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottsága. A legdrágább lakás a Stefánián van. A csaknem száz négyzetméteres ingatlan 470 millió 200 ezer forintot ér, a jelenlegi bérlő ennek a hatvan százalékáért juthat hozzá. De van lakás a Széchenyi téren és az Oroszlán utcában is.

A lakások eladása ellen Tápai Péter, a bizottság fideszes elnöke azzal érvelt, hogy nem szabad elkótyavetyélni az önkormányzati vagyont, vagy, ha el is adják a lakásokat a pénzt ingatlanokra kellene költeni.

Mészáros Tamás, a bizottság alelnöke, az Összefogás Szegedért Egyesület képviselője szerint viszont kell a pénz a városnak egyebek mellett fejlesztésekre és pályázati önerőre.

Hasonló a helyzet kilenc garázzsal is, amiket szintén a jelenlegi bérlő szeretne megvásárolni. Ezekből a legdrágább egy Kígyó utcai 20 négyzetméteres garázs, ami 10 millió forintot ér. A legolcsóbb pedig a Fő fasoron van, 2 millió 600 ezer forintért.

Tápai Péter ezekkel kapcsolatban is azt mondta, hogy kár eladni az ingatlanokat, és szerinte nem véletlen, hogy Szeged lakáspolitikáját sokan padlássöprésként értékelik, a sok eladott ingatlan miatt. Szerinte, ha ez így folytatódik, nem lesz értelme működtetni az IKV-t, mert a városi ingatlankezelő cégnek lassan nem lesz mit kezelnie.

A többség azonban végül támogatta az előterjesztést, amiről a pénteki közgyűlés mondja majd ki a végső szót.

Ezenkívül szavaztak az önkormányzati cégek idei üzleti teréről, amikről Szécsényi Rózsa, aki még pár napig gazdasági alpolgármester azt mondta, hogy pesszimista költségvetések. Szerinte elképzelhető, a beadott terveknél sikeresebb évet zárnak majd a cégek, ha nem a legrosszabb járványforgatókönyv valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában