Környezetvédelem

2021.08.29. 10:25

PET-palackból is készülhet gumi

A Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncsgyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia – írta minapi, lapunkhoz is eljuttatott közleményében a társaság.

Munkatársunktól

Abroncsnál fontos a technológia. Fotó: DM

Fotó: DM

A technológia alkalmazásával a polietilén-tereftalát (PET) palackokból mechanikus eljárással készítenek poliészterfonalat, amelyet a gumiabroncs szövetvázának kialakításánál használnak fel. Ezzel a hagyományos poliészter teljes mértékben kiváltható. Az eljárás a korábbinál egyszerűbb módon állítja elő a gumiabroncsgyártásban felhasználható fontos anyagot.

Abroncsnál fontos a technológia.
Fotó: DM

A cég hangsúlyozta: az újrahasznosított poliészterfonal a körforgásos gazdasághoz vezető újítás, amely a vizsgálatok és a teszteredmények alapján ugyanolyan jól teljesít, mint az eddig használt nyersanyagok. Szakítószilárdsága, szívóssága miatt különösen hasznos a gumiabroncsgyártásban. Az újrahasznosítási folyamat részeként a palackokat először szétválogatják, eltávolítják a kupakokat, és végül mechanikusan megtisztítják. A gépi aprítás után olvasztják, majd granulálják, ezt pedig szilárd fázisú polimerizáció és egy módosított centrifugálási folyamat kö- veti.

A PET-et régóta használják autógumi-alapanyagként, mert nagy terhelés és hőmérséklet mellett is tartja az alakját. Egy gumi körülbelül 400 grammnyi poliészterfonalat tartalmaz, vagyis több mint 60 palackot lehet felhasználni egy abroncsszett elkészítéséhez.

A társaság célja, hogy legkésőbb 2050-re 100 százalékban fenntarthatóan előállított anyagokat használjon fel abroncsaiban.

A német Continental a világ egyik vezető gumiabroncs-előállítója, amely a személy- és haszongépjárművek mellett buszok, motorok és kerékpárok számára is gyárt gumikat. Az Európában készült autók harmadára az ő abroncsaikat szerelik. A vállalat tavaly csaknem 130 millió autó- és teherautó-gumit adott el világszerte. A társaság valamennyi tevékenységével jelen van Magyarországon – Szegeden és Makón is működtet gyáregységet –, a gumiabroncs-kereskedelmi központ Budaörsön dol- gozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában