Automatizálással válaszoltak a munkaerőhiányra

2021.09.27. 17:45

A Güttler Kft.-nél tanulmányozták a jógyakorlatokat

Talajművelő gépek gyártásával foglalkozik az a hódmezővásárhelyi cég, amelyiknél üzemlátogatáson vettek részt a szakemberek a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében. A köztestület azért indított „Ipar 4.0 Szomszédolás” címmel programsorozatot, hogy a legújabb technológiákat azok eredeti, céges környezetében ismerhessék meg az érdeklődők. Ennek első állomása volt a vásárhelyi vizit.

Kovács Erika

 A program résztvevői üzemlátogatáson tekinthették meg a cég automata gyártóberendezéseit. Fotó: Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A technológiai léptékváltás működésével és következményeivel ismerkedhettek meg a szakemberek az üzemlátogatáson.

– Az INTERREG Magyarország-Szerbia Határon átnyúló együttműködés keretében több projektet valósítunk meg. A pályázat fókuszába a mechatronika, az automatizálás, és az ipar 4.0-ás megoldások kerültek. Úgy gondoltuk, hogy a Güttler Kft. olyan cég, amelyet jó szívvel mutatunk meg más vállalkozásoknak, hogy képet kapjanak arról, hogy ők milyen megoldásokat, robotokat, technológiákat használnak – emelte ki Durovic Éva, a kamara projektmenedzsere.

A program résztvevői üzemlátogatáson tekinthették meg a cég automata gyártóberendezéseit. Fotó: Kovács Erika

A 83 főt foglalkoztató hódmezővásárhelyi vállalkozást Tamás Zsombor ügyvezető mutatta be.

– Cégünk mezőgazdasági gépgyártással, ezen belül is talajművelő gépek gyártásával foglalkozik. Technológiai ajánlásokkal is segítjük a gazdákat, a minél magasabb hozam érdekében – hangsúlyozta az ügyvezető.

A vállalkozás az elmúlt években kiemelt hangsúlyt helyezett a gyártási kapacitás fejlesztésére. Mivel a munkaerőhiány miatt az emberi erőforrás biztosítása sok esetben nehézkes, ezért az új berendezéseik többsége már automatizált.

– Beszereztünk például CNC vezérlésű adagolós forgácsoló gépeket, illetve hegesztőrobotokat, amelyek szinkronforgatóval teljesen automatizált munkafolyamatokat biztosítanak. Így humán kapacitások szabadultak fel, és gyorsabb lett a termékek előállítási ideje is, a minőség pedig stabilabb és magasabb szintű lett – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

Hegedűs Zoltán, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum kancellárja kiemelte, egyre több diák érdeklődik a szakképzés iránt. Ennek oka részben az ösztöndíjrendszer, valamint az új oktatási forma, amellyel technikusi végzettséget is szerezhetnek a fiatalok, illetve könnyebbé válik a szakirányú felsőoktatási intézményekbe való bejutásuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában