A kajszibaracknál 70–95 százalékos a terméskiesés idén

2021.09.16. 07:10

Aszály és tavaszi fagy pusztított

A gazdálkodók országosan 18,6 milliárd forintos kárpótlást kaptak idén a kincstártól a tavalyi kárbejelentések alapján, amelyekből a legjelentősebb az aszály és a tavaszi fagy volt. Ezek idén sem kímélték a termelőket a megyei adatok szerint.

Imre Péter

20200424 Deszk Öntözés a szántóföldön, aszály, kevés volt a csapadék. Aszályos április után zivataros májusra vár a mezőgazdaság. Képen: kiépített öntözőrendszer Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Forrás: Archív fotó

Fotó: Karnok Csaba

A Csongrád-Csanád Megyei Kor­­mányhivatal agrárügyi fő­­osztályának földművelésügyi osztályától kaptunk pontos információkat arról, hogy 2021-ben a megyében milyen károk sújtották a gazdákat. A téma a legutóbbi megyei közgyűlésen is szóba került.

1450 parcellára, összesen 2668 hektárra jelentettek be idén tavaszi fagykárt.

Ebből 69 őszi búza-árpa, repce, 14 őszi takarmányborsó, kelkáposzta, karalábé, vöröshagyma, fokhagyma és karfiol, a fennmaradó 1367 parcella áfonya, alma, birs, cseresznye, dió, földi eper, kajszibarack (80-90 százalékos hozamcsökkenés), őszibarack (80 százalékos hozamcsökkenés), mandula, meggy és nektarin.

A régóta nem tapasztalt idei hőség és az ehhez társuló csapadék nélküli, száraz időjárás okozta aszálykárra jelenleg is folynak a bejelentések. Eddig 4225 parcellára érkezett meg, zömmel a klasszikus szántóföl­­di kultúrákra, leginkább napraforgó- és kukoricaültetvényekre, de a szárazságtűrő dohány, il­letve a takarmánybaltacim-kultúrák is érintettek.

– A kormányzat nem hagyta magukra a gazdákat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán és a kormányhivatalokon keresztül figyeli a termelést, a körülmények változását, és segítséget nyújt számukra – mondta Kormányos Sándor, a Csongrád-Csanád Megyei Közgyűlés mezőgazdasági tanácsnoka. Hozzátette: köszönet a termelőknek, hogy a járvány alatt is biztosították az ország folyamatos és zavartalan élelmiszer-ellátását. Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem idén, a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak. A kajszitermés négyötödét elvitte a tavaszi fagykár, itt 70–95 százalékos kiesés várható.

Az agrárkárenyhítésről a tavalyi, szintén nehéz évről számolhatunk be a kapott ada­­tok alapján. A különösen ne­­héz 2020-as évben az extrém időjárási viszonyok mellett a koronavírus-járvány okozta ne­hézségekkel is szembe kellett nézni.

Ennek alapján a 2020-as jogos termelői károk után 2021-ben országosan összesen 8743 mezőgazdasági termelő kapott juttatást, 18,6 milliárd forintot.

A teljes összegből aszálykárra csaknem 7,5 milliárd forintot, tavaszi fagykárra több mint 7 milliárdot, felhőszakadás okozta veszteségre mintegy 1,8 milliárdot, belvízkárra 1,4 milliárdot, jégesőre 730 milliót, viharkárra 166,4 milliót, őszi fagyra 7,9 milliót, téli fagykárra 0,7 millió forintot utalt a Magyar Államkincstár. A kifizetéssel érintett terület 166 ezer 629 hektár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában