2050-re teljes karbonsemlegességet tűzött ki célul az Európai Unió

2021.09.22. 16:10

Az energiánkról beszéltek a Forrásban

A tiszta, okos és megfizethető energia számos nézőpontból vizsgálható. A szektor szereplőinek eredményes munkája nyomán a villamosenergia-szolgáltatás megbízhatósága, alkalmazkodóképessége az elmúlt másfél évben olyan próbatételt állt ki, ami eddig elképzelhetetlen volt. Ezzel a felütéssel kezdődött szerda délelőtt a Magyar Elektrotechnikai Egyesület immár 67. vándorgyűlése Szegeden, a Forrás Holtelben.

Kovács András

Rekordot döntött a résztvevők száma a vándorgyűlésen. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

A háromnapos esemény konferencia és kiállítás is egyben. A nyitó plenáris ülésen az egyesület elnöke, Gelencsér Lajos köszöntötte a megjelenteket, és arról beszélt, hogy a járvány miatt két évet kellett várni erre az eseményre. A tavalyi online konferenciát nem is számolták be a vándorgyűlések sorába.

Kóbor György, MVM Energetika Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, immár 8 millió ügyfelet szolgálnak ki, döntő többségében Magyarországon. Egyebek között beszélt a közlekedés elektrifikációjáról, arról, hogy már ma is 3,2 százalék az elektromos, illetve a hibrid autók aránya, de ez néhány éven belül 20 százalék fölé emelkedik.

Képen: Kóbor György. Fotó: Karnok Csaba

Elmondta, 2030-ban Paks 1 még a hálózaton lesz, de belép már Paks 2 is.

Miközben Európa nem épít sem atom, sem más erőművet, itthon alternatív üzemidő hosszabbításban is gondolkodnak Paks 1 kapcsán. Úgy látja, sokat kell még gázos erőművekbe is beruházni, ezt a fosszilis energiát még sokáig nem tudjuk nélkülözni. Nem csökken úgy a gázfogyasztás, ahogy azt sokan várták, viszont a tárolók tekintetében jól állunk, 80 százalék a töltöttség.

Fotó: Karnok Csaba

Kádár Andrea Beatrix energiapolitikáért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy cél az energiaszuverenitás, az ellátásbiztonság és persze a dekarbonizáció – 2050-re teljes karbonsemlegességet tűzött ki célul az Európai Unió.

A szaktárca úgy számol, hogy 10 év alatt hatszorosára nő a napelem-kapacitás és Paks 2 belépésével is közelítünk majd a vállalások teljesítéséhez. A napelemek elterjedését persze a hálózatfejlesztéssel is “le kell követni”.

Rekordot döntött a résztvevők száma a vándorgyűlésen. Fotó: Karnok Csaba

Kisméretű szereplők jelennek meg a piacon, 72 ezer lakossági felhasználónál van már napelemes energiatermelés. Ő is a villamosenergia-fogyasztás növekedésével számol, szerepe a fűtésben és a közlekedésben is növekszik majd, plusz sok új beruházás érkezik Magyarországra, komoly áramigénnyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában