Szegedi hírek

2022.09.20. 14:00

A Madách-iskola meglévő tornatermét újítják fel

Nem elegendő a kormánytól kapott több mint 682 millió forint arra, hogy új tornatermet kapjon a Madách-iskola, miután leégett a régi termük, így a meglévő épületet renoválják. Bár a forrást már 2021-ben odaítélte a kormány, a munkálatok a hosszas engedélyeztetési eljárás miatt nem tudtak elkezdődni.

Kiss Anna

Nem kap új épületet az intézmény, miután leégett a régi tornaterem, ugyanis nem elegendő a forrás. Archív fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Összesen 682 millió 220 ezer forint állami forrás biztosított a Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új tornatermének megépítésére, azonban a beruházás még mindig nem kezdődhetett el. Éppen ezért még augusztus 29-én megkérdeztük az intézményt működtető Szegedi Tankerületi Központ igazgatóját, Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot, hogy hol tart a beruházás, az építkezéshez elegendő lesz-e a korábban kapott összeg, és a tervek szerint mikor vehetik birtokba az intézmény diákjai, pedagógusai az új tornatermet. Választ azonban csak a napokban kaptunk a tankerületi igazgatótól.

Válaszlevelében azt írta, hogy a Szegedi Tankerületi Központ fenntartóként építési engedélyt kapott az új tornacsarnok megépítésére, azonban a terv alapján elkészült költségvetés olyan nagyságrendű beruházási költséggel számol, mely jelentős mértékben meghaladja a kormány által biztosított anyagi forrást. Ezért a tankerületi központ úgy döntött, hogy a teljesen új tornacsarnok építése helyett a meglévő tornatermet újítja fel – osztotta meg lapunkkal.

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit közölte, az iskola tornacsarnokának tulajdonosa, a szegedi önkormányzat a meglévő tornaterem felújításához megadta tulajdonosi hozzájárulását azzal a feltétellel, hogy az elkészült terveket a városi főépítésszel egyeztesse a központ. Megjegyezte, az egyeztetést követően a véglegesített kiviteli tervek alapján indítható meg az új közbeszerzési eljárás, melynek eredményes lezárása után kezdődhet meg a kivitelezés.

Mint ismert, az iskolának azért van szüksége másik tornateremre, mert a régi 2018 áprilisában lángra kapott és teljesen kiégett. Rövid időn belül harminc tűzoltó érkezett több kocsival a megye számos településéről, így sikerült megfékezni a tüzet. Ezt követően a kormány 2021-ben döntött úgy, hogy forrást biztosítanak egy új tornaterem létrehozására, azonban a tankerületi központ hosszú ideig nem kapott építési engedélyt, ugyanis a kérelem benyújtását követően jelezte a város, hogy előzetes régészeti dokumentációra is szükség lesz, ennek elkészítése pedig ismét heteket vett igénybe, így szünetelt a hatósági eljárás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában