Szegedi hírek

2022.09.28. 13:50

Betett a városvezetés a színháznak, és a szabadtérinek

Milliárdos kárt okozott a városvezetés a Szegedi Nemzeti Színháznak és a Szabadtéri Játékoknak azzal, hogy átszervezte a kulturális intézményeket üzemeltető gazdasági társaságot a Fidesz és a KDNP szerint. A színházat gyakorlatilag a 683 millió forintnyi állami támogatás tarja életben.

Suki Zoltán

Tönk szélére került a szegedi színház a Fidesz és a KDNP szerint. Fotó: Karnok Csaba

A Szegedi Szabadtéri Játékok Nonprofit Kft. másfél évvel ezelőtti megszüntetése és a Szabadtéri beolvasztása a Szegedi Nemzeti Színházba katasztrofális anyagi következményekkel jár

t – jelentette ki Chovanecz Katával, a Fidesz önkormányzati képviselőjével tartott közös sajtótájékoztatón Haág Zalán. A KDNP frakcióvezetője szerint a Szabadtéri Játékok korábban évi 360 millió forintos állami támogatásban részesülhetett, vagyis ennyi pénzt nyert állami pályázaton. Ám azzal, hogy a nonprofit kft-t a közgyűlés baloldali többsége megszüntette, ezen a pályázaton már el sem indulhatnak. A frakcióvezető azt is elmondta, hogy a Szabadtéri Játékoknak a kőszínházba olvasztása, az önkormányzat vezetésének felelőtlen és átgondolatlan döntése, két év alatt 720 millió forint árbevétel-kiesést eredményezett.

Haág Zalán arra emlékeztetett, hogy a Szegedi Nemzeti Színház jelenleg is évi 683 millió forint támogatást kap a kulturális kormányzattól, amit a kormány az önkormányzattal kötött szerződésben garantált.

Chovanecz Kata pedig arról beszélt, hogy korábban a kormány több száz millió forintos támogatásából megújíthatták volna a Szabadtéri játékok nézőterét, de abból Botka László polgármester „nem kért.” A fideszes önkormányzati képviselő más súlyos problémákra is felhívta a figyelmet. Az állítja, hogy vállalkozások nem kapják meg az elvégzett munkáért a szerződés szerint nekik járó összeget; a művészek várják a nyáron a Szabadtérin végzett munkájuk ellentételezését; a színházi dolgozók pedig a szeptemberben esedékes, de most már legkorábban decemberre ígért cafeteriát.

A két politikus felszólította a városvezetést, hogy adjon számot arról, miért hozott az önkormányzatnak, illetve intézményének másfél év alatt több mint egymilliárd forintos kárt eredményező döntést? 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában