Szeged

2022.10.13. 16:46

Csongrád-Csanád 100 legnagyobb vállalata gyűlt össze - Fotók

Megközelítette a 2200 milliárd forintot a száz legnagyobb nettó árbevételt elérő Csongrád-Csanád megyei székhelyű vállalkozás összteljesítménye tavaly – hangzott el a TOP 100 gazdasági konferencián a Szent Gellért Fórumban. A csütörtöki eseményen bemutatták a lapunk közreműködésével elkészült Top 100 – Csongrád-Csanád megye gazdasága 2022 című kiadványt is.

Kiss Anna

A térség meghatározó vállalkozásainak vezetői gyűltek össze a megyeszékhelyen. Fotó: Karnok Csaba

Míg tavaly csaknem 1000 milliárd forintba került az államnak a rezsitámogatások fenntartása, addig idén ez már 1000-1500, míg jövőre 2000 milliárdot jelent majd. A gazdasági baj ugyanis két tényező változására vezethető vissza: az energia és a kamatszint megváltozására. A korábbi években a nullához közelítő kamatszintekkel találkoztunk, most azonban 1 százalékpontnyi változás is 1000 milliárd forinttal befolyásolja a gazdaságpolitikai programokat a költségvetésben

 – mondta a TOP 100 Gazdasági Konferencián Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium miniszterhelyettese.

A politikus a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és az Enterprise Europe Network Szeged rendezvényén közölte, az elmúlt 12 évben elvégzett gazdasági fejlesztésekkel 30 év restanciáját dolgozták le, így már gyorsforgalmi úttal érhető el 21 megyei jogú város, az autópályáink pedig elérik a határmetszéspontokat. Megjegyezte, az elmúlt 12 évben olyan közműfejlesztés valósult meg hazánkban, mellyel 150 éves fejlesztési célt zártak le, és elvitték a 2 ezer lélekszámnál nagyobb településekre a csatornázottságot. Beszámolt arról is, hogy újragondolják az állami beruházási portfóliót, amelynek az egyik legfőbb szempontja a kiszámíthatóság. Jelezte, a minisztérium nyitott konzultációt folytat majd a kamarákkal és a szakmai szervezetekkel.

A rendezvényen Kőkuti Attila, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke bemutatta azt a Top 100 – Csongrád-Csanád megye gazdasága 2022 című kiadványt is, amely a megye 100 legnagyobb árbevételt elérő vállalkozásainak listáját tartalmazza, és amelyet lapunkkal, valamint a Központi Statisztikai Hivatallal közösen készítettek el. Elmondta, ennek a 100 vállalkozásnak a bevétele 330 milliárd forinttal volt több, mint az előző évben, megközelítette a 2200 milliárd forintot, és ezek a cégek foglalkoztatják a megye munkavállalóinak egyötödét. Hozzáette, a megye cégeinek 98 százaléka 0-10 főt foglalkoztat, míg 22 vállalat 250 feletti munkavállalóval rendelkezik. A megye száz legnagyobb vállalkozása tavaly több mint 21 ezer alkalmazottat foglalkoztatott, közülük a legnagyobb munkaadó a Pick Szeged Zrt. volt 1934 fős statisztikai létszámmal.

Alföldy-Boruss Márk, a Technológiai és Ipari Minisztérium energiapolitikáért felelős helyettes államtitkára az eseményen többek közt arról beszélt, hogy hazánk földgáz-tárolóinak töltöttsége háromnegyedes, az éves fogyasztási arányt tekintve is majdnem 50 százalékot már betároztak, tehát a következő félévre biztosan van elegendő földgáza hazánknak.

A csütörtöki TOP 100 Gazdasági Konferencián díjakat is átadtak a legjobban teljesítő önkéntes kamarai tagvállalkozásoknak. A nagyvállalati kategória győztese a szentesi Legrand Zrt. lett, a középvállalati kategóriában a hódmezővásárhelyi CSOMIÉP Kft. kapott elismerést, a kisvállalati kategória díját pedig a szegedi Zengő Alföld Kft. kapta meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában