Ópusztaszer

2022.10.28. 17:30

Figyel a kiadásokra az Emlékpark is

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkot is elérte az energiaválság. Bár a villanyt és a gázt még az előző központi közbeszerzés alapján, az annak megfelelő áron vásárolhatják, de hamarosan várhatóak az új, a megnövekedett összegű rezsiszámlák.

Imre Péter

Az Emlékparkban a látogatóközpont, a pénztár és a Rotunda fogyasztja folyamatosan az energiát. Archív Fotó: Török János

Az energiaválság, a növekvő rezsiköltség minket is ugyanúgy érint majd, mint bármelyik magyar családot 

– közölte érdeklődésünkre Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezetője. Hozzátette: a nagyobb kiadásokat nehéz lesz majd kigazdálkodni, jegybevételeik erre nem elégségesek.

Tizennyolc fok

A kormányrendelet szerint 18 fokra csökkentették a fűtést, az alacsonyabb hőmérséklet a műtárgyaknak nem árt, azok esetében főként a páratartalomra kell fokozottan ügyelni. Példaként elmondta, hogy a Rotundában a Feszty-körkép termében 22 Celsiusról hetente egy fokot „faragva" vitték le a hőmérsékleti értéket az előírtra, közben állandóan  figyelve, ellenőrizve a páratartalom mérőt.

Növekvő rezsiárak, kevesebb látogató

A hónap végén záruló szezonban három épületet kellett fűteni és világítani, a látogatóközpontot, a pénztárt és a különböző kiállításoknak helyet adó Rotundát, ezek – de főleg az előbbiek –, energetikai szempontból már korszerűek. A gyógynövényházunk a napelemekkel ezen a téren önellátó, így is terveztük, a természeti lehetőségeket hasznosító zöldházként. A skanzen épületei nem temperáltak, vagyis nem fűtöttek 

– sorolta az ügyvezető. Elárulta még: a többi, már említett épületnél is hasonlóan természetbarát, zöld megoldást szeretnének alkalmazni, de megvalósításukhoz pályázati forrás szükséges, önerőből ilyen nagyságrendű beruházást nem tudnak megoldani.

Az illetékes hatóságokkal közösen dolgozunk az energiaválság okozta helyzet, a problémák megoldásán. Könnyíti a dolgunkat, hogy az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban október 31-ével véget ér a szezon, december elejétől pedig a korábbi évekhez hasonlóan bezárunk. De azt még fontolgatjuk, hogy a látogatólétszám indokolja-e a januári nyitást 

– tájékoztatta lapunkat Kertész Péter. Azzal folytatta: azt tapasztalták ugyanis, hogy a rezsiárak növekedésével párhuzamosan folyamatosan kevesebben váltanak jegyet náluk, ami érthető, az emberek is spórolnak és a nélkülözhető kiadásokat elhagyják. 

– Azt pedig tudjuk, hogy ebbe a kategóriába tartozik a kultúra is – jegyezte meg.

Még a régi áron fűtenek, világítanak

Új, emelt összegű számlát még nem kaptunk, mert még a korábbi központi közbeszerzési áron vásárolhatjuk az energiahordozókat, de rövidesen elkészül és érvénybe lép az új verzió a nagyobb, a megnövekedett rezsiárakkal

 – közölte Kertész Péter. Hozzáfűzte: november 1-től a nyitvatartás módosul, 10 órától nem 18-ig, hanem 16 óráig várják az érdeklődőket. Ezt nem az energiaválság indokolja, a szezonzárás közeledtével hagyományosan ez a menetrend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában