Sok a jogsértő tűzifa hirdetés

2022.10.19. 07:00

Traktorgumitól tűnhet nagyobbnak a szállítmány

Aktívabbak a csalók a tűzifa megnövekedett kereslete miatt, főként a közösségi oldalakon. A Facebookon eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90 százaléka jogsértő.

Tábori Szilvia

Nagy a kereslet a tűzifára, vásárláskor érdemes sok mindent ellenőrizni. Archív fotó: Karnok Csaba

Üzemi vagy erdészeti köbméter, netán méteres rakat – néhány fantázianév, amelyeket a vásárlók megtévesztésére használnak tűzifát árusító hirdetésekben. Lapunk megkeresésére reagálva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy fogalmazott: telefonos egyeztetéskor gyakran olyan kitalált mértékegységekre ad árat a hirdető, amelyből a valós fatérfogat nem derül ki. Majd amikor a feltételezettnél jóval kevesebbet szállít le a megrendelőnek, arra hivatkozik, hogy a hirdetésben világosan leírta a vállalat mennyiséget és annyit is vitt ki.

Hatezer ellenőrzött hirdetés

Aktívabbak a csalók a tűzifa megnövekedett kereslete miatt. A fokozott hatósági ellenőrzésekkel a hivatalos hirdetőfelületeken ugyan szűkült a mozgásterük, egyre többen próbálnak szerencsét a Facebook Market Place-en. A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, hogy a közösségi médiában gyakran fiktív profillal, azonosítására alkalmas adatok nélkül, olykor irreálisan alacsony áron kínálják eladásra a tűzifát. Noha a portálok megkövetelik a hirdető egyértelmű azonosítását, a közösségi felületeken ez továbbra is szabályozatlan. A visszaélések kiszűrésére a Nébih EUTR ellenőrei fokozottan vizsgálják a Facebookon megjelenő tűzifa árusítókat. Sajnos az eddig ellenőrzött mintegy hatezer hirdetés csaknem 90 százaléka volt jogsértő.

Korhadt és vizes hasábok

– A mértékegységekben, mennyiségben mindig átverik a megrendelőket, sokszor csak a megrendelni vélt mennyiség felét, harmadát szállítják le – részletezte megkeresésünkre a további csalásokat a Nébih. A kemény, száraz tűzifának hirdetett termék helyett legtöbbször úgynevezett lágy lombos, kisebb fűtőértékű tűzifát adnak át, ráadásul gyakran nedvesen. A nehezen gyulladó vizes fa alig ad le hőt és még a tüzelőberendezést is károsítja. Gyakoriak a hasábok között az üreges, korhadt, odvas darabok, amelyek faanyag tartalma értelemszerűen kisebb, mint a tömör hasáboké.

Traktorgumi a szállítmány alatt

Gyakori átverés, hogy a teherautón a rakomány alá traktorgumit, raklapot helyeznek el, amitől nagyobbnak tűnik a kupac. A földre leszórva senki nem tudja pontosan meghatározni annak térfogatát, csak miután ismét összerakták, de addigra a szállítók messze járnak. Előfordul az is, hogy nagy mennyiségű tűzifa szállításakor garanciaként előleg utalását kérik, a fát viszont nem viszik ki.

A Nébih egyebek mellett azt tanácsolja, hogy csakis ismert kereskedőtől, erdőgazdálkodótól, EUTR technikai azonosító számmal vagy erdőgazdálkodói kóddal rendelkező eladótól vásároljunk tűzifát. Ha hiányzik az adatok bármelyike a Facebook-hirdetésből, vagy a hirdető személye nem egyezik meg a technikai azonosítószám tulajdonosával, ne kössenek üzletet, mert nagy valószínűséggel csalóval van dolguk. Weboldalukon ellenőrizhetők és lekérhetők az azonosítók és a korábban kiszűrt csalók telefonszámai is.

Tanácsok csalók ellen

Nem szabad előre pénzt utalni, főleg ismeretlen hirdetőknek. Tűzifát csak szállítójeggyel érdemes átvenni, lerakodás előtt pedig alaposan át kell nézni. Aki teheti, inkább köbméterben mérve, térfogatra vegye a tüzelőt, így könnyebben ellenőrizhető a mennyisége, a fa víztartalma pedig nem befolyásolja. Tömegre vásárolt árunál csak hitelesített mérlegen mért, mérlegjegy vagy más, mérlegelést hitelesítő dokumentum alapján kiállított számla birtokában szabad fizetni. Ha vélt megtévesztéskor az eladó nem hajlandó az egyeztetésre, meg kell őrizni az eladótól kapott bizonylatokat, feljegyezni minden adatot a vásárlással, megrendeléssel kapcsolatban, elsősorban forgalmi rendszám, telefonszám, nevek, címek és jelezni a Nébih munkatársainak.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában