Szegedi hírek

2023.01.03. 15:07

Drágult a Budapesti körút felújítása

Ha nem is sokkal, de drágult a Budapesti körút Űrhajós utca és József Attila sugárút közötti szakaszának felújítása. A drágulás oka az, hogy a korábban tervezett helyett egyes részeken más műszaki megoldást választott a kivitelező.

Suki Zoltán

Kavics helyett dolomit került az útba, mert jobb a teherbírása. Fotó: Török János

Az eredetileg tervezett csaknem 55 millió 800 ezer forint helyett áfa nélkül 57 millió forintba került a Budapesti körút Űrhajós utca és József Attila sugárút közötti szakaszának felújítása. Ez a közbeszerzési szerződés módosításából derül ki, amit a múlt év végén tettek közzé a hivatalos közbeszerzési portálon.

A valamivel több mint 1 millió 200 ezer forintos drágulást a szerződésmódosítás szerint néhány műszaki megoldás változtatása indokolja.

Többek között a homokos kavics fagyvédő réteg helyett 234 négyzetméteren, 25 centiméter vastagon zúzott dolomitkő került, aminek lényegesen jobb a teherbírása mint a kavicsé. Összesen 155 négyzetméteren az alkalmatlan talajt 20 centiméteres vastagságban kiszedték és elszállították egy engedéllyel rendelkező telephelyre.

Az Űrhajós utca tervezett 15 négyzetméteres térkő burkolata helyett aszfaltot tettek le, és a járdát is kiegészítették az utca felé. Ezen kívül meghosszabbították, vagyis kiegészítették a Hajlat utcai csomópontban a kiemelt szegélyt is.

A Budapesti körút első szakaszát a Csillag tértől a Víztorony térig két éve újították fel uniós és önkormányzati forrásból. Ott is burkolatot cseréltek, buszsávot alakítottak ki, valamint busz- és trolimegállókat újítottak fel. Ezután a Víztorony tértől az Űrhajós utcáig tartó szakasz következett, amit a mostani követett.

A mostani útfelújítás október 24-én kezdődött, és ez a Budapesti körút harmadik, egyben utolsó szakaszának felújítása. A kivitelező Colas Zrt. előbb a külső sávokon lemarta a régi burkolatot, ahol szükséges, útalapot cserélt és szegélyeket is javított, végül új aszfaltburkolatot készített.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában