Közvilágítás: A helyi lakosok a közbiztonság romlásától tartanak

2023.01.18. 08:40

Éjfélkor sötétbe borul Mindszent

Mindszenten sokan tartanak attól, hogy éjfél és 4 óra között, amikor sötétségbe borul a város, megnövekszik a bűncselekmények száma.

Kovács Erika

A közvilágítás napi beszédtéma Mindszenten. Megértik a spórolást, de félnek, hogy ez a bűnözőknek kedvez. Fotó: Kovács Erika

A képviselő-testület döntése alapján január 14-től visszavonásig éjféltől hajnali 4 óráig lekapcsolják a közvilágítást Mindszenten. Csak az üzletek reklámja, illetőleg a lakásokból, házakból kiszűrődő fények nyújtanak támpontot. Az emberek nem attól félnek, hogy hasra esnek a sötétben, a többség olyankor már nem jár ki az utcára, hanem a közbiztonság romlásától tartanak.

Az intézkedésre, az önkormányzat közleménye szerint, az energiaköltségek rendkívüli mértékű emelkedése miatt volt szükség. Úgy fogalmaztak, több más mellett a közvilágítási költségek csökkentésének lehetőségét is keresték, úgy, hogy az ne veszélyeztesse a lakosság biztonságérzetét és ne növelje a balesetek kockázatát. 

– Olyan sötét van éjszaka Mindszenten, mint a bivaly valagában. De most ilyen időket élünk. Mondjuk jobb lett volna, ha minden második lámpát kapcsolják le, vagy néhány százalékkal csökkentik a fényerőt, de lehet, hogy ez műszakilag kivitelezhetetlen. A bűnözés növekedésétől nem félek. Sajnos eddig is voltak betörések, a közvilágítás sem tartotta vissza a bűnözőket – mondta Bereczki Balázs, akivel a Dózsa telepen találkoztunk.

– Félelmetes, amikor lekapcsolják a közvilágítást. Mi ugyan nem járkálunk olyan későn az utcán, de első éjszaka kimentünk és megnéztük, milyen a teljes sötétség. Nagyon rossz érzés volt. A kutyák állandóan ugatnak, de hiába nézünk ki, közvilágítás nélkül nem látni, hogy ki mászkál az utcán, ember vagy esetleg kóbor kutya – mondta Lengyel Róbertné, aki megérti az intézkedést, az ő családja is spórol mindenen, amin csak lehetséges. De attól fél, hogy a sötétség a közbiztonságra is hatással lesz.

– A spórolási szándékot megértem, azzal nincs bajom. Csakhogy én a város legszélső utcájában lakom, amit eddig sem kíméltek a bűnözők. Pár évvel ezelőtt fényes nappal jártak bent nálunk az udvaron, összeszedték a tyúkokat, meg amit találtak. Tartok tőle, hogy a teljes sötétség még nagyobb ösztönző lesz ezeknek az alakoknak – ezt már Tóth Józsefnétől hallottuk, aki azt szeretné, hogy a rendőrök és a polgárőrök gyakran járőrözzenek 0 és 4 óra között Mindszent utcáin.

– Ez egy szükséges rossz, amihez alkalmazkodni kell – mondta Szécsényi Józsefné, aki a városközpontban lakik, társasházban. Ennek ellenére félti a Dózsa telepieket, mert szerinte is benne van a pakliban, hogy romlik a közbiztonság.

– Beszédtéma a településen a közvilágítás lekapcsolása. Sokan félnek, valószínűleg nem is alaptalanul. De történt jó is. Épp a napokban esett meg, hogy a fiam véletlenül mellézárta a kaput. A rendőrség keltett fel hajnali fél 1-kor, hogy történt-e valami baj. Bejöttek, szétnéztek, de szerencsére nem volt hívatlan látogatónk. Nagyon megköszöntem, hogy odafigyeltek – tudtuk meg Bende Lászlónétól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában