Helyi gazdaság

2023.01.18. 20:40

Hamarosan megoldódik a vízelvezetés problémája

Két utcában építenek csapadékvíz-elvezető rendszert Kübekházán. A tervek már elkészültek, a közbeszerzési eljárás kiírása előtt pedig tájékoztatták a lakókat, mire számíthatnak a munkálatok során.

Munkatársunktól

Részletesen tájékoztatták a lakókat, milyen munkálatok zajlanak majd utcáikban. Fotó: Török János

Fotó: TOROK JANOS

Az Élhető települések pályázaton 110 millió forintot nyert Kübekháza csapadék- és belvízelvezetés fejlesztésre. Ebből a Rózsa és a Zsák utcákban építik ki a felszíni vízelvezetést. Molnár Róbert polgármester elmondta, ebben a két utcában kellett leghamarabb megoldani a problémát, a legutóbbi villámárvíznél ugyanis térdig jártak a lakók a vízben. Ide folyik le ugyanis a magasabban fekvő részekről is a víz, az évtizedekkel ezelőtt ásott árkok pedig alkalmatlanok a nagyobb mennyiségű csapadék elvezetésére.

A tervek elkészültek, és jelenleg engedélyeztetésre várnak. A közbeszerzési eljárás előtt azonban a lakókat is tájékoztatták a közelgő munkálatokról. A polgármesteri hivatalban Terhes Csaba vízépítő szakmérnök beszélt a projektről az érintett utcák lakóinak és az érdeklődőknek. Mint elmondta, mivel szűk utcákról van szó, az egyik oldalon lesz csak burkolt mederelem, a másikon víznyelőkből vezetik majd át a lehullott csapadékot ezekbe. 

– Fontos, hogy a meglévő kapubeállókat a folyókák nem keresztezik majd – hangsúlyozta. A vizek helyben tartása, a talajvízháztartás növelése érdekében szivárgós mederelemeket is készítenek, hogy a kisebb mennyiségű csapadékot megtartsák, a beruházás miatt kárt szenvedett növényzetet pedig újratelepítik.

A várhatóan nyáron kezdődő munkálatok nagyjából két hónapig tartanak majd. A közbeszerzési eljárást egyelőre még nem írták ki, ez azonban hamarosan megtörténik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában