200 millióból támogatták a helybenmaradást

2023.02.20. 18:10

A fiatalok boldogulását segítik Kisteleken

Az önkormányzat 2018 márciusában indította az Esély itthon – Kisteleken projektet, amelyet 200 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatásból valósított meg. A program a közelmúltban zárult, az eredményekről a pályázatíróval és projektmenedzserrel, Vass Rózsával beszélgettünk.

Imre Péter

A kisvárosban maradást segítette a 200 millió forintos projekt. Fotó: Imre Péter

Az Esély itthon – Kisteleken pályázatra nyert 200 millió forint felét, mintegy 100 milliót 21 berendezett ifjúsági lakás kialakítására fordítottunk a korábbi kollégium nem használt szárnyában, amely eddig 58 fiatalnak segítette az önálló életkezdést, a családalapítást és ez a lehetőség 2 évig állt rendelkezésükre. A cél az volt, hogy itt maradjanak, itthon folytassák az életüket – mondta el lapunknak a pályázatot író és a projektért felelős Vass Rózsa. A tervezett koncertek a Covid-járvány miatt elmaradtak, az erre szánt összeget átcsoportosították képzésekre.

A lakhatás megteremtésén kívül tanfolyamokon új szakmákat is tanulhattak a jelentkezők, például targoncás, villanyszerelő, gipszkartonozó, hűtő- és klímaszerelő, kőműves és lakberendező képesítést szerezhettek. Ezen felül támogatták a vállalkozások indítását és fejlesztését is, ez utóbbi kettőben 18 helyi fiatal részesült. Népszerű volt a kreatív klub, és több állásbörze szerepelt a projekt kínálatában.

Létrejött a fiatalok találkozási pontja, a Kisteleki Ifjúsági Ház is. A lakásokba költöző 35 év alattiaknak bérleti díjat nem, csak rezsit kellett fizetni, és bizonyos mennyiségű önkéntes munkát végeztek cserébe, például önkormányzati eseményeken.

– Ezt a résztvevők nem kényszerként élték meg, akadtak akik már ledolgozták a szükséges óraszámot, de továbbra is jöttek, mert jól érezték magukat, barátokra tettek szert. A legaranyosabb sztori az volt, amikor az önkéntes munka során ismerkedett meg egy fiú és egy lány, egymásba szerettek, összeköltöztek, összeházasodtak és már gyerekük is született – mesélte Rózsa. Megemlítette, előfordult, hogy az adódó lehetőség miatt két Budapesten dolgozó fiatal hazaköltözött és állást is kapott, de olyan is akadt, aki a kisvárosban dolgozott és ezért szeretett volna Kistelekre költözni. Az utóbbi példák is igazolják, a projekt sikeres volt, a fiatalok valós esélyt kaptak otthon, Kisteleken.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában