Szegedi hírek

2023.02.06. 18:50

Újabb körforgalom épülhet Szegeden: áttervezik a Horgosi út–Tompai kapu út csomópontját

Pályázatot írt ki a szegedi önkormányzat a Horgosi út–Tompai kapu út csomópont áttervezésére. A nyertesnek elsősorban körforgalom tervezésében kell gondolkodnia, de szóba jöhet a lámpás kereszteződés is. A munka érinti a Vadkerti teret, és a közösségi közlekedés jelenlegi megállóit is. A pályázatokat március elején bontják fel.

Suki Zoltán

Ha minden jól megy körforgalom lesz a szalámigyárhoz vezető út végén. Fotó: Karnok Csaba

Átalakíttatná a Horgosi út és a Tompai kapu út kereszteződését, illetve a környékét a szegedi önkormányzat, amire pályázatot írtak ki – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A munka érintené a Vadkerti teret is. A felhívásban az szerepel, hogy a pályázat nyertesének meg kell terveznie a Horgosi út–Tompai kapu út–Vadkerti téri csomópont kialakítását. Természetesen figyelembe kell venni a környező ingatlanok megközelíthetőségét, biztosítani kell a gyalogos- és kerékpáros közlekedést is. Lehetőleg növelni kell a zöldterületet. Emellett a P+R parkolót, gyalogátkelőt és új buszöblöt is kell tervezni.

A pályázati kiírás legfontosabb része, hogy a város, ha lehet körforgalmat szeretne, de kell egy jelzőlámpás vázlattervet is készíteni, hogy össze lehessen hasonlítani a két lehetőséget.

Szintén fontos, hogy a jelenlegi buszfordulót megszüntetik és áthelyezik a belváros felé, a volt tanpálya mellé. Megszüntetnék a Tompai kapu úton a Martonosi utcánál lévő gyalogátkelőhelyet is. Helyette az új buszöbölhöz közelebb az Alsó-Nyomás sornál kellene újat kialakítani. Meg kell vizsgálni a környezet burkolatait, és ha szükséges, azokat is fel kell újítani, de szintén szükség van a mostani közvilágítási hálózat fénymérésére, hogy megfeleljen a szabványoknak.

A tervező feladata az építési engedély és egyéb szükséges engedélyek beszerzése is. A beérkezett ajánlatokat március 9-én bontják fel. A munka kezdetétől pedig a nyertesnek összesen 150 napja lesz a kivitelezésre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában