Kübekháza

2023.03.02. 10:00

Az ovit és az iskolaépületet is vinné az egyház

Munkatársunktól

Fotó: Karnok Csaba

Egy december végén életbe lépett jogszabálymódosítás értelmében az egyházak megkaphatják az általuk fenntartott oktatási intézmények épületeinek tulajdonjogait. Az erre vonatkozó igényüket február 28-ig kellett bejelenteniük. Mint megírtuk, Hódmezővásárhely esetében több mint 1 milliárd forintnyi ingatlanvagyon szállna át az egyházakra. Emellett Kübekháza iskola- és óvodaépületére is igényt tart a törvény adta lehetőség alapján a katolikus egyház, erről Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök a határidő lejárta előtt néhány nappal tájékoztatta az önkormányzatot. Hozzátette, ez ügyben szeretné a polgármester és a képviselő-testület véleményét is megismerni.

Molnár Róbert polgármester emlékeztetett, a település iskolája és óvodája soha nem volt egyházi tulajdon, csak a fenntartói jogokat adta át az önkormányzat 2010-ben. – A legfájóbb, hogy a kormány ismét az önkormányzatokkal való egyeztetés nélkül döntött, most egy tollvonással veszi el és adja át az egyháznak azokat az intézményeket, amelyeket a települések lakói hosszú évtizedek vagy akár évszázadok alatt építettek, modernizáltak és csinosítottak, ahová sok esetben a szülői közösségek odaadó tagjai különböző karitatív programokból vettek eszközöket – fogalmazott. A polgármester tegnap levelet írt a püspöknek, melyben felhívta a figyelmet: a jelenlegi rendszer jól működik, a tulajdon átvétellel pedig problémák lehetnek, az érintett telken áll ugyanis a civil szolgáltató központ, a bölcsőde és a Mézeskalács Ház is.

 

Címkék#Kübekháza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában