Szegedi hírek

2023.04.20. 19:00

Napelemparkokat hoz létre a Szegedi Vízmű

Jelentősen kevesebb vásárolt energiára lesz szüksége a jövőben a Szegedi Vízműnek. Kilenc telephelyükön ugyanis napelemparkot hoznak létre, az elképzelések szerint ezekkel már idén legalább 300 ezer kilowatt energiát tudnak megtermelni. A cél az, hogy később teljes egészében megújuló energiával üzemeljenek.

Kiss Anna

A Rókusi szennyvízátemelőnél már el is készültek az 50 kilowattos napelem teleppel. Fotó: Karnok Csaba

Kilenc telephelyén hoz létre napelemparkot a Szegedi Vízmű Zrt. 168 millió forintos önkormányzati beruházásból. A Makkoserdő sor és a Vág utca sarkán lévő Rókusi szennyvízátemelőnél már el is készültek az 50 kilowattos napelem teleppel, ahol Kovács Tamás alpolgármester és Istókovics Zoltán, a Szegedi Vízmű Zrt. vezérigazgatója tartott sajtótájékoztatót csütörtökön. 

Fotó: Karnok Csaba

Előbbi közölte, amint az MVM Zrt. is átveszi az új telepet, megkezdődik az energia visszatermelése, miközben a Solar Konstrukt Kft. kapacitásainak megfelelően végzi a további nyolc napelempark kiépítését. Ha elkészülnek, egy 500 kilowattos rendszer jön létre, de a vízmű terve az, hogy egyik telephelyén egy olyan napelemrendszert építenek, amellyel 1000 kilowattosra tudják növelni a kapacitást. A alpolgármester megjegyezte, a kivitelezés befejezte után a cég energiaszükségletének 68 százalékát megújuló energiával tudják kielégíteni.

Istókovics Zoltán arról beszélt, hogy 2010 óta folyamatosan azon dolgoznak, hogy minél inkább energiatakarékos legyen a működésük, ezért álltak át 13 évvel ezelőtt az ivóvíztelepeken gázfűtésről hőszivattyús fűtésre. Kiemelte, a kilenc szennyvíztelepük 110 százalékos saját energiát termel majd ki, a plusz 10 százalékot a további 30 telephelyükre osztják szét mérlegköri elszámolással.

Fotó: Karnok Csaba

Beszámolójából kiderült az is, hogy míg 2018-ban 9 millió kilowatt áramot vásároltak, addig tavaly már csal 4,6 millió kilowattra volt szükségük, idén pedig úgy készülnek, hogy nem lesz szükségük 4 millió kilowattnyinál többre. Ez persze függ attól, hogy mikor állnak üzembe a most kialakítás alatt lévő parkok, de az elképzelések szerint már idén 300-350 ezer kilowattot tudnak a napelemek megtermelni. Az igazgató szerint nem elérhetetlen középtávú cél az, hogy a vásárolt energiát teljes mértékben ki tudják váltani saját maguk által megtermelttel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában