Budapest, Eger és Pécs voltak az első negyedév befutói

2023.04.15. 17:30

Szeged nem lett dobogós

A belföldi turizmus első negyedévét nézve továbbra is a főváros a legnépszerűbb, az egyik szállásfoglaló oldal adatai szerint Szeged pedig az ötödik legkeresettebb belföldi úti cél volt a magyarok körében. A KSH mérései szerint megtorpant a vendégforgalom növekedése februárban, illetve a március 15-ei hosszú hétvége hiányát is megérezte a belföldi turizmus.

Munkatársunktól

Szeged az ötödik legnépszerűbb úti cél volt az első negyedévben egy szállásfoglaló portál szerint. Archív fotó: Karnok Csaba

Az első negyedéves eredményeiből azt szűrte le a szallas.hu, hogy az ebben az időszakban leutazott belföldi foglalások elmaradnak a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Csaknem 12 százalékos csökkenést tapasztaltak a foglalásaikon keresztül, de hozzá kell tenni, hogy idén az első hosszú hétvége a húsvéti időszak volt, ami már a második negyedév, illetve azt is érdemes figyelembe venni, hogy tavaly a koronavírus-járvány után utazási lázban égtek az emberek.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) is arról írt tájékoztatójában, hogy megtorpant a vendégforgalom növekedése februárban. A vendégek száma 1, a vendégéjszakáké 0,4 százalékkal mérséklődött 2022 februárjához viszonyítva. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 13 százalékos csökkenést mutatott, míg a külföldieké 17 százalékos növekedést.

Ha az év első két hónapját összevetjük az egy évvel korábbi adatokkal, akkor az látszik, hogy a kereskedelmi szálláshelyeken 8,5 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek száma viszont csökkent 4,4 százalékkal, a külföldieké pedig 26 százalékkal nőtt.

A bevételekre azonban nem lehet panasz, a kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron 51 százalékkal nőtt 2022 azonos időszakához képest, és mintegy 62 milliárd forintot tett ki.

Szeged az ötödik lett

– A foglalások bruttó összértéke 6,5 százalékkal nőtt. Egy éjszaka egy főnek átlagosan 14 ezer forintba került, ami közel 22 százalékos növekedés 2022-höz képest – közölte Kelemen Lili, a szallas.hu sajtószóvivője. Inkább a rövidebb utazásokra volt nagyobb arányban igény, az átlagos foglalási hossz 1,9 éj volt, míg az átlagos létszám foglalásonként 2,5 fő. A foglalások 40 százaléka egyébként hotelbe szólt, és tízből négy vendég wellness-szállást foglalt.

Az első negyedéven Budapest, Eger és Pécs lettek a dobogósok, ezekre a településekre érkezett a legtöbb vendég a szallas.hu által. A negyedik legnépszerűbb Hévíz volt, majd Szeged következett a listán.

Nagyon készültek a húsvétra

Igaz, a második negyedéves adatokban látszanak majd a konkrét számok, de a Magyar Turisztikai Ügynökség azt közölte korábban, hogy 410 ezer vendégéjszaka-foglalást rögzítettek a magyarországi szálláshelyek húsvétra, ami 11 százalékkal több, mint tavaly. A foglalások 38 százaléka a fővárosba, 62 százaléka pedig vidékre érkezett.

Ahogy megírtuk, bár az utóbbi évekkel ellentétben Szeged és Mórahalom nem került be a legnépszerűbb húsvéti úti célok közé, a homokháti városban nem panaszkodtak a foglalásokra.

– A húsvéti időszak a klasszikus tavaszindító első hosszú hétvége, ami ellentétben március 15-tel, vagy május elsejével biztos, hogy mindig négynapos. Ebből adódóan az év egyik legfelkapottabb és legjobban értékesíthető időszaka turizmus szempontjából. Idén is természetesen telt házzal megyünk – magyarázta Berta Zsolt idegenforgalmi szakmenedzser, egészségturizmus szervező és turisztikai tanácsadó, a mórahalmi Elixír Medical Wellness Hotel igazgatója a Délmagyarországnak.

Fontos határidő a SZÉP-kártyásoknak

Május 31-éig lehet teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán lévő összegeket – hívta fel a figyelmet a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM). Erre a határidőre azért érdemes odafigyelnie azoknak, akiknek még van „alvópénze” a SZÉP-kártyáján, mert a határidő után 15 százalékos díj terheli a „bennragadt” összegeket.

A szaktárca emlékeztetett, hogy a kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott munkahelyek megőrzése érdekében döntött arról korábban, hogy a SZÉP-kártyán 2022. október 15-éig jóváírt összegeket 2023. május 31-éig lehetséges teljes összegben felhasználni.

A GFM közleményében kitért arra is, hogy a határidő meghosszabbítása eredményes intézkedésnek bizonyult, ugyanis a korábban tapasztalt 100 milliárd helyett idén április elején már csak 20-22 milliárd forintnyi „alvópénz” állt rendelkezésre a SZÉP-kártyákon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában