Szegedi hírek

2023.06.26. 10:19

Csongrád-Csanádban volt szinte a legtöbb szemét

Összesen 105 tonna szemetet szedtek össze a Magyar Közút dolgozói és civil önkéntesek a társaság egyhetes szemétszedési akciójában. Csongrád-Csanádban volt szinte a legtöbb szemét.

Suki Zoltán

Szemetet szednek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai

Fotó: Hüvösi Csaba

Öt nap alatt csaknem 3000 kilométernyi útszakaszról, országosan összesen 105 tonnányi hulladékot gyűjtöttek össze a Magyar Közút Nzrt. dolgozói és civil önkéntesek a társaság egyhetes szemétszedési akciójában – közölte az útfenntartó cég. A június 12-e és 16-a között megrendezett akcióban a legtöbb hulladékot Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád és Pest vármegye útjai mellől gyűjtötték össze.

Az akcióhét alatt 220 helyszínen a közutas mérnökségi és irodai dolgozók mellett magánszemélyek, civil csoportok, oktatási intézmények is gyűjtötték a szemetet egymástól eltérő útszakaszokon, csomópontokban és pihenőhelyeken. Jellemzően PET-palackokat, fém italos dobozokat, cigarettás dobozokat, és az autózás közben fogyasztható élelmiszerek csomagolásét találták az utak mellett. A hulladék összetétele ugyanakkor vegyes: háztartási gépek, építési-bontási, lomtalanításból származó hulladékok, zöldhulladék, használt gumiabroncsok is szerepelnek a toplistán, de sokszor különböző veszélyes hulladékokat is találtak a résztvevők.

Az illegálisan elszórt és elhelyezett szemét összegyűjtése, elszállítása és lerakóhelyeken való leadása évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a közútnak, emiatt is hívta fel a társaság a figyelmet arra, hogy a hulladékelhelyezés egyetlen elfogadott módja az, ha azt engedéllyel rendelkező ártalmatlanítónak adják át.

@magyarkozut Figyeld a zsák dobást a végén! Egy hét alatt 200 szakaszt takarítottunk meg az illegális szeméttől. #magyarkozut #nekedbe #nekedbee #nekedbelegyen #nekedbeakaromlatni #fy #fyp #fypage #foryou #foryoupage #4u #4you #trend #trending #smoothoperator #szemetszedes ♬ original sound - Enzo

Az illegálisan elszórt és elhelyezett szemét összegyűjtése, elszállítása és lerakóhelyeken való leadása évi 1-1,5 milliárd forintos terhet jelent a Közútnak, emiatt is hívja fel a társaság újra és újra a figyelmet arra, hogy a hulladékelhelyezés egyetlen elfogadott módja az, ha azt engedéllyel rendelkező ártalmatlanítónak adjuk át.

Olvasható a Magyar Közút közleményében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában