Szegedi hírek

2023.06.20. 20:25

A szakmai elitjébe került a szegedi tájépítész

Szegedi szakember is bejutott idén az Év tájépítésze-díj döntősei közé. Vakula Réka nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az öt legkiválóbb közé válogatták be, de mint mondta, ez csapatának együttes eredménye. Irodájuk egyébként Szegeden is olyan nagy projektekben vesz részt, mint a Széchenyi tér átépítése vagy a déli Tisza-híd tervezése.

Timár Kriszta

Vakula Réka az év öt legjobb tájépítésze közé került többek között azokkal a munkáival, melyeket Szegeden végzett. Fotó: Török János

Az Év tájépítésze-díj az egyik legrangosabb elismerés, a szakma Oscar-díjának is szokták nevezni. A Magyar Építész Kamara Táj‐ és Kertépítészeti Tagozata és a Magyar Tájépítészek Szövetsége immár 11. alkalommal adta át, legalább tíz évet átölelő, tervezett és megvalósult munkák portfóliójával lehetett rá nevezni. A többfordulós megmérettetés döntőjébe végül öt szakember jutott be, köztük a Fontos Mérnök Stúdió Kft. tájépítésze, Vakula Réka. És bár a díjat végül nem ő nyerte, mint mondta, már az is hatalmas szakmai siker, hogy a legjobbak között állhatott a díjátadó színpadán.

Felkértek, hogy pályázzak, már ez is rendkívül nagy megtiszteltetés volt 

– mesélte lapunknak. Végül 9 munkát adott be, köztük több szegedi projektjüket is. Ezekkel érdemelte ki, hogy az ország 5 legjobb szakembere közé kerülhetett.

Az egyik munkánknak aktualitása is van: most szombaton helyezik el azt a plakettet, mely az Oskola utcai felújításért járó Hild-díjat jelképezi. Kihívás volt a szűk utcában megoldani, hogy a kitelepülések, kerékpárosok, gyalogosok és a hídra tartók is tudjanak itt közlekedni, büszke vagyok rá, hogy mindezek mellett még a fasornak is találtunk helyet. Egy palotasor előtt, ahol a fotózhatóság is számít, ez nem kis dolog

 – magyarázta. De a pályázatában szerepelt még az újszegedi Víztorony tér, ahol az elhagyott, üres betonrengetegből zöld szabadidőparkot alakítottak ki, illetve a Vértó átépítése is.

Utóbbiból, sajnos, végül sok tervezett dolog kimaradt a költségvetés szűkössége miatt, de a mi szakmánkban tudni kell elengedni álmokat és alkalmazkodni. Ma már tudok ott is úgy sétálni, hogy nem azon gondolkozok, miket álmodtunk még meg

 – mosolygott.

Vakula Réka úgy fogalmazott, szerencsés adottság, hogy irodájukban együtt dolgoznak az építészek és a tájépítészek, hiszen közösen tudnak hatni egymás gondolataira. Ennek különösen az olyan nagy projektek kapcsán van előnye, mint például a Széchenyi tér átépítése. Ennek terveit szintén ők készítették két teljes éven keresztül, és már csak pályázati forrásra vár a város, hogy megvalósíthassák. Mivel egy vármegyeszékhely főterének kialakítása nem mindennapi feladat, ezt szintén becsatolták a szegedi tájépítész portfóliójába. Ahogyan a rakpart zöld gyalogos sétánnyá alakításának, valamint a déli Tisza-híd terveit is, hiszen ezekben a projektekben is rengeteg közterület-rekonstrukciós feladat van, melyeken irodájuk is dolgozik.

A szegedi tájépítész a döntőbe kerülését úgy értékeli, amellett, hogy növelte önbecsülését, valószínűleg láthatóságát is erősítette, mely vidéki szakemberként mindig nagyon előnyös.

Jó érzés, hogy már jegyeznek a szakmában, és bár a jelölés nekem szólt, az irodai háttérország nélkül ez nem sikerülhetett volna 

– mondta. Éppen ezért pénznyereményéből közös bécsi kirándulást terveznek, hogy mindenkinek életre szóló emlék legyen ez a szakmai siker.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában